Przepis
pochodzi ze strony Moje Wypieki, a polewa to jedna ze sprawdzonych przepisów
zapisanych w moim kajeciku na stałe :)
Piernik:
-
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki cukru
-
200 g. płynnego miodu
- 125 g. miękkiego masła
- 125 g. miękkiego masła
-
3 jajka
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18 %
-
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
Przełożenie:
- 2 słoiki powideł
śliwkowych (ok. 580 g.)
- 1
galaretka morelowa
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek śmietany 36 %
Przygotowanie:
Piernik:
Mąkę łączymy
z przyprawą korzenną, cynamonem, kakao, sodą i śmietaną.
Miękkie masło
ucieramy z cukrem, dodajemy po kolei żółtka i dalej ucieramy. Następnie dodajemy
porcjami miód oraz mąkę wymieszaną z dodatkami. Białka ubijamy na sztywną
pianę, delikatnie wmieszujemy ją do masy, przekładamy masę do keksówki o wymiarach 12 x 35 cm. wysmarowanej masłem i
wysypanej kaszą manną, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165
stopni i pieczemy ok. 50 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczony piernik wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a
po całkowitym ostudzeniu dzielimy na 3 równe części.
Przełożenie:
Na małym ogniu podgrzewamy powidła, a
gdy się zagotują zdejmujemy je z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie
mieszamy, aby galaretka rozpuściła się w powidłach. Gdy powidła lekko
przestygną przekładamy nimi piernik.
Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao, śmietanę, dokładnie łączymy wszystko łyżką i jeszcze przez chwilę podgrzewamy polewę na wolnym ogniu. Kiedy polewa lekko przestygnie oblewamy nią równomiernie wystudzony piernik. Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz