Beza:
- 6 dużych białek
- szczypta soli
- kilka kropli soku z cytryny
- 300 g. drobnego cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem:
-
120 g. mascarpone
-
130 ml. śmietany 36 %
-
100 g. nutelli
Sos
toffi:
- 100 g. cukierków krówek
- 1 – 2 łyżki śmietany kremówki 36 %
Dodatkowo:
-
100 g. solonych orzeszków ziemnych lub arachidowych
Dużą
blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim 6 –
7 kółek o średnicy ok. 6 – 7 cm., zachowując między nimi małe odstępy.
Piekarnik
nagrzewamy do temperatury 180 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół).
Beza:
Białka
ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy sok z cytryny, a następnie
powoli (po łyżce) cukier puder i ubijamy masę, aż będzie gładka i błyszcząca.
Na koniec dodajemy skrobie ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ucieramy masę
mikserem – do pełnej sztywności białek.
Gotową
masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę małe okręgi w
kształcie gniazdek tak, aby bezy mieściły się w odrysowanych wcześniej
okręgach.
Jeśli
nie mamy rękawa cukierniczego wykładamy masę na każdy okrąg łyżką, a małą
łyżeczką robimy w nich okrągłe dołki, czyli wgłębienia, w których po upieczeniu
umieścimy krem.
Blaszkę
z bezami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy
je 10 minut, obniżamy temperaturę do 150
stopni i pieczemy bezy jeszcze ok. 35 – 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy bezy
z piekarnika, zostawiamy je do całkowitego ostygnięcia, a następnie delikatnie
odrywamy od papieru do pieczenia.
Krem:
Do
małego garnka wkładamy serek mascarpone, śmietanę kremówkę i ubijamy je przez
chwilę mikserem, aż się dokładnie połączą. Po chwili dodajemy nutellę i
jeszcze przez chwilę ubijamy masę mikserem, aż
powstanie nam gładki, miękki, i puszysty krem.
Sos
toffi:
Do
małego garnka wkładamy pokrojone w małe kawałki krówki i podgrzewamy je na
wolnym ogniu do momentu, aż się całkowicie roztopią, dodając w między czasie 1
– 2 łyżki śmietany kremówki.
Gotowy
karmel odstawiamy do ostudzenia (sos w tym czasie lekko zgęstnieje).
Na paterze układamy mini bezy, wypełniamy je kremem z nutelli, polewamy ostudzonym karmelem i posypujemy orzeszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz