…
puszyste, mięciutkie, mocno czekoladowe babeczki z delikatnym, maślanym kremem
kawowym… babeczki, które z powodzeniem mogą zastąpić filiżankę porannej kawy ;)
Dodatek kawy w babeczkach jest delikatny, nie dominuje w babeczkach, czekolada
i kawa tworzą idealną harmonię, wiec nawet jeśli ktoś nie przepada za smakiem
kawy z pewnością te babeczki przypadną mu do gustu. Kawa podkreśla smak
czekolady i sprawia, ze są one bardziej wyraziste w smaku, do tego delikatny
kawowy krem, który nadaje babeczkom lekkości i mamy pyszne, kawowe babeczki,
tak pyszne, że nie sposób się im oprzeć… smacznego…
Składniki:
Babeczki:
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 szklanka cukru pudru
-
1/2 szklanki ciemnego, gorzkiego kakao
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 płaskiej łyżeczki sody
-
1/2 płaskiej łyżeczki soli
-
1/2 łyżeczki kawy w proszku
-
1/2 szklanki mleka
-
1/4 szklanki oleju
-
1 jajko
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
1/2 szklanki gorącej wody
Krem maślano – kawowy – Espresso
Buttercream:
-
230 g. miękkiego masła
- 2 i 1/3 szklanki przesianego cukru pudru
-
1 i 1/2 łyżeczki kawy w proszku
-
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
W
dużym garnku łączymy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i
proszek kawowy. Gdy wszystkie składniki będą dobrze połączone dodajemy do nich
mleko, olej, jajko, wanilię i krótko ucieramy je mikserem – do połączenia się
wszystkich składników. Na koniec dodajemy gorącą wodę i zmniejszając obroty
miksera na najniższe łączymy wodę z resztą masy. Można to zrobić również
trzepaczką lub łyżką. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być.
Gotową masę przelewamy
do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do ok. 2/3 wysokości,
wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni (u
mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy je ok. 12 – 15 minut, do tzw. suchego
patyczka.
Po
ostudzeniu dekorujemy babeczki kremem.
Krem:
Kawę
w proszku łączymy z wanilią, aż kawa dokładnie się rozpuści i odstawiamy ją na
bok.
Masło
ucieramy mikserem na średnio wysokiej prędkości miksera przez ok. 5 minut, aż
będzie gładkie i puszyste. Po chwili, zmniejszając obroty miksera na niższe dodajemy
stopniowo przesiany cukier puder, najlepiej w kilku partiach, upewniając się
przed dodaniem każdej kolejnej porcji cukru, że cukier dokładnie rozprowadził
się w kremie. Po dodaniu całej ilości cukru ubijamy masę jeszcze przez pok. 2
minuty, a następnie dodajemy kawę z wanilią i ucieramy masę do momentu, aż kawa
dokładnie połączy się z masą i utworzy gładki, jednolity krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz