wtorek, 3 czerwca 2014

Czekoladowe babeczki z kremem kawowym

… puszyste, mięciutkie, mocno czekoladowe babeczki z delikatnym, maślanym kremem kawowym… babeczki, które z powodzeniem mogą zastąpić filiżankę porannej kawy ;) Dodatek kawy w babeczkach jest delikatny, nie dominuje w babeczkach, czekolada i kawa tworzą idealną harmonię, wiec nawet jeśli ktoś nie przepada za smakiem kawy z pewnością te babeczki przypadną mu do gustu. Kawa podkreśla smak czekolady i sprawia, ze są one bardziej wyraziste w smaku, do tego delikatny kawowy krem, który nadaje babeczkom lekkości i mamy pyszne, kawowe babeczki, tak pyszne, że nie sposób się im oprzeć… smacznego…
Przepis na babeczki pochodzi z tej strony, krem znalazłam tu.
Składniki:

Babeczki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki ciemnego, gorzkiego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kawy w proszku
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki gorącej wody

Krem maślano – kawowy – Espresso Buttercream:
- 230 g. miękkiego masła 
- 2 i 1/3 szklanki przesianego cukru pudru 
- 1 i 1/2 łyżeczki kawy w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 
Przygotowanie:
W dużym garnku łączymy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i proszek kawowy. Gdy wszystkie składniki będą dobrze połączone dodajemy do nich mleko, olej, jajko, wanilię i krótko ucieramy je mikserem – do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy gorącą wodę i zmniejszając obroty miksera na najniższe łączymy wodę z resztą masy. Można to zrobić również trzepaczką lub łyżką. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być.
Gotową masę przelewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do ok. 2/3 wysokości, wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy je ok. 12 – 15 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu dekorujemy babeczki kremem.
Krem:
Kawę w proszku łączymy z wanilią, aż kawa dokładnie się rozpuści i odstawiamy ją na bok.
Masło ucieramy mikserem na średnio wysokiej prędkości miksera przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i puszyste. Po chwili, zmniejszając obroty miksera na niższe dodajemy stopniowo przesiany cukier puder, najlepiej w kilku partiach, upewniając się przed dodaniem każdej kolejnej porcji cukru, że cukier dokładnie rozprowadził się w kremie. Po dodaniu całej ilości cukru ubijamy masę jeszcze przez pok. 2 minuty, a następnie dodajemy kawę z wanilią i ucieramy masę do momentu, aż kawa dokładnie połączy się z masą i utworzy gładki, jednolity krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz