…
sernik dla ochłody na te upały, które jak na razie nie odpuszczają :)
Największym atutem tego ciasta jest to, że nie trzeba go piec, że jest bardzo
szybkie w przygotowaniu no i przede wszystkim to, że jest na zimno! Jego
struktura mimo dodatku kremówki jest dość zwarta, ciężka, zupełnie inna niż w serniku mojej mamy. Jest świetna, ale jak na razie sernik mojej mamy wygrywa –
chyba przyzwyczailiśmy się do jego delikatnej struktury. Mimo to sernik był
pyszny, lekki i orzeźwiający, także szczerze go polecam, zwłaszcza z
truskawkami. Smacznego.
Składniki:
Spód:
-
150 g. herbatników maślanych
-
70 g. masła
Masa:
- 700 g. waniliowego serka
homogenizowanego lub gęstego jogurtu waniliowego
- 250 ml. śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- truskawki
- 1 galaretka o smaku truskawkowym (u mnie 2 galaretki)
Przygotowanie:
Spód:
Ciastka mielimy w blenderze, łączymy je z roztopionym masłem i wylepiamy
powstałą masą dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm. (dno tortownicy wykładamy
papierem do pieczenia).
Masa:
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Po
chwili stopniowo dodajemy do niej serek, cały czas ucierając masę mikserem.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 1/2 szklanki),
lekko ją studzimy, po czym wlewamy do masy serowej, miksując masę na
najwyższych obrotach. Można najpierw dodać do żelatyny odrobinę masy i dopiero
rozluźnioną żelatynę dodać do masy (zapobiega to powstawaniu grudek).
Na schłodzonym spodzie ciasteczkowym układamy truskawki (jeśli są duże można je pokroić na mniejsze kawałki), wlewamy masę serową i wstawiamy sernik do
lodówki, aby masa stężała.
Po stężeniu układamy na wierzchu owoce i zalewamy sernik tężejącą
galaretką (owoce najlepiej ułożyć podczas tężenia masy, wciskając je odrobinę w masę, wtedy nie wypłyną na wierzch podczas wylewania na masę galaretki).
Galaretka:
Galaretkę w 1 szklance wrzątku i odstawiamy ją na bok, aż całkowicie
wystygnie i zacznie tężeć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz