wtorek, 7 maja 2013

Budyń czekoladowy

… ale nie z torebki, to budyń z zupełnie innej bajki, wykonany w domu, bez żadnych sztucznych dodatków… pyszny, aksamitny, słodki i mocno czekoladowy :) Jeśli lubisz budyń zrób go sam – to naprawdę banalnie proste, a miseczka takiego domowego budyniu zdecydowanie przewyższa wersję kupną! Walory smakowe i zapachowe są po prostu nie do opisania… Idealny dla dzieci i dla dorosłych – na poprawę humoru w takie zimne, zimowe wieczory, jak dziś. Można go podać sam, z bitą śmietaną, z owocami, z syropem malinowym lub z tym co lubisz i zawsze będzie przeeepyszny :)
Składniki: (na 2 – 3 porcje)
- 2 szklanki mleka 3,2 % (500 ml.)
- 1 łyżeczka masła
- 2,5 pełnej łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 kostki mlecznej czekolady (~20 g.)
- 1 kostka czekolady gorzkiej (~7 g.)
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 1 pełna łyżka skrobi (mąki) ziemniaczanej
- 1 łyżka ciemnego kakao
Przygotowanie:
W jednym garnku, na wolnym ogniu, gotujemy 1 szklankę mleka z masłem i cukrami, cały czas mieszając, aby mleko się nie przypaliło. Pod koniec gotowania dodajemy kostki czekolady i ciągle mieszając czekamy, aż czekolada się dokładnie rozpuści.
W drugim garnku dokładnie łączymy resztę składników: 1 szklankę mleka, obie mąki, i kakao tak, aby nie było grudek (trzepaczką lub mikserem).
Do gotującego mleka powoli wlewamy zawartość drugiego garnka, cały czas mieszamy i czekamy, aż budyń dokładnie zgęstnieje.
Gotowy budyń przelewamy do pucharków i dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Podajemy na ciepło lub na zimno.

2 komentarze:

  1. Smakuje tak samo jak ze sklepu, chociaż domowy ! I bez konserwantów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowało :) Nie ma jak budyń domowy...

      Usuń