Przepis pochodzi z tej strony, z moimi małymi modyfikacjami.
Spód:
- 1 opakowanie ciastek digestive z czekoladą (250 g.)
- 80 g. masła
Masa kajmakowa:
- 1 puszka gotowanego mleka skondensowanego słodzonego (~ 400 g.)
- 1 opakowanie ciastek digestive z czekoladą (250 g.)
- 80 g. masła
Masa kajmakowa:
- 1 puszka gotowanego mleka skondensowanego słodzonego (~ 400 g.)
- 100 g. gorzkiej czekolady
- 100 g. mlecznej czekolady
- garść posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- garść posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Masa śmietankowa:
- 400 ml. śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 banany
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
Dodatkowo:
- 1 kostka mlecznej czekolady startej na tarce o drobnych oczkach
Spód:
Spód tortownicy (u mnie 20 cm.) wykładamy papierem do pieczenia i zaciskamy obręczą.
Masło rozpuszczamy, herbatniki mielimy blenderem na drobny pył (o strukturze cukru), dokładnie łączymy z masłem, wylepiamy nimi spód i boki tortownicy i wstawiamy do lodówki.
Masa kajmakowa:
Czekoladę rozpuszczamy kąpieli wodnej, łączymy z mlekiem skondensowanym i dokładnie mieszamy, aż oba składniki się połączą w gładką i jednolitą masę.
Gotową masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy łyżką, posypujemy orzechami i ponownie wstawiamy do lodówki, na ok. 1 godzinę.
Masa śmietankowa:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Banany kroimy w ok. 3 mm. plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny (zapobiega to ciemnieniu bananów).
Połowę bananów układamy na schłodzoną masę toffi, wykładamy masę śmietankową, dekorujemy ją resztą bananów, wierzch posypujemy startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz