Przepis na bazie tego przepisu.
Składniki:
- 2 średnie białka (każde o wadze ok. 33 g.)
- kilka kropel soku z cytryny
- ok. 3 – 4 szklanki przesianego cukru pudru
Przygotowanie:
Jajka myjemy pod gorącą wodą, a następnie sparzamy
wrzątkiem.
Do małego garnka wsypujemy 3 szklanki cukru pudru,
dodajemy białka i ucieramy je mikserem na najniższych obrotach przez dobrych
kilka minut, aż lukier będzie gęsty, lśniący i lekko lejący. Jeśli masa będzie
zbyt gęsta dodajemy kilka kropel soku z cytryny, jeśli zbyt rzadka – cukier puder.
Lukier jest gotowy, gdy tworzy gęsty stożek
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z
wybraną końcówką, ja tym razem użyłam końcówkę z gwiazdką i wyciskamy ozdoby na
folię aluminiową.
Na środek każdej ozdoby możemy wyłożyć perełkę cukrową
pamiętając, aby robić to na bieżąco, gdyż lukier szybko zastyga, i później
będzie to niemożliwe.
Gotowe gwiazdki odstawiamy do wysuszenia na ok. 12 –
24 godziny, przekładamy je do suchego pojemnika i szczelnie zamykamy.
Tak przygotowane ozdoby możemy przechowywać aż kilka
miesięcy.
Dekoracje są miękkie?
OdpowiedzUsuńNie, twarde, tak jak gęsty zastygnięty lukier (oczywiście po wysuszeniu).
UsuńBardzo ciekawy artykuł, dzięki za informacje :)
OdpowiedzUsuń