Jajka są bardzo odżywcze i zdrowe, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Jajko średniej wielkości warzy ok. 60 g. i zawiera ok. 90 kalorii (żółtko 70, białko 20). Źródła naukowe podają, że powinniśmy jeść 3 – 4 jajka tygodniowo.
Przechowywanie jaj
Jajka powinny być przechowywane w lodówce, w temperaturze 4 – 8 stopni, około 2 tygodnie od zakupu (nie kupujemy jaj, które mają krótszy termin przydatności). Ponieważ jajka mocno chłoną zapachy, nie trzymamy ich w pobliżu ostrych warzyw, takich jak: por, cebula, czy czosnek.
Gotowanie jajek
Jajko wkładamy zawsze do zimnej wody, a nie wrzątku, ponieważ jajko może pęknąć. Czas gotowania mierzymy od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Zależy on głównie od wielkości jajka: w przybliżeniu jajka średniej wielkości gotujemy: 3 – 4 minuty na miękko, 8 – 10 minut na twardo. Aby jajka po ugotowaniu były łatwiejsze do obrania warto (podczas gotowania) wsypać do wody 1 – 2 łyżeczki soli.
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
Jajko wkładamy do wysokiej szklanki wypełnionej zimną wodą. Świeże jajko pozostanie na dnie, natomiast nieświeże wypłynie na powierzchnię. Po rozbiciu świeże białko jest galaretowate, natomiast nieświeże – płynne.
Przechowywanie białek
Jeśli mamy za dużo białek możemy przedłużyć ich żywotność trzymając je w szczelnie zamkniętym pojemniku:
- w lodówce : 2 – 3 dni do max. 1 tygodnia,
- w zamrażalce: kilka miesięcy.
Zawsze przed zamrożeniem warto zapisać na pojemniku datę mrożenia, oraz ile białek zamroziliśmy. Gdy zapomnieliśmy ile białek zamroziliśmy, możemy to obliczyć zakładając, że 1 białko w przybliżeniu warzy 33 ml. Białka rozmrażamy powoli – najpierw przekładamy je na noc do lodówki, a następnie muszą postać kilka godzin w temperaturze pokojowej.
Znakowanie jaj
Oznaczenie na jakach informuje nas o:
- wielkości jajek,
- systemie chowu kur,
- kraju pochodzenia,
- producencie.
Klasyfikacja wagowa jajek:
- XL – jajka bardzo duże, powyżej 73 g.
- L – jajka duże: od 63 g. do 73 g.
- M – jajka średnie: od 53 g. do 63 g.
- S – jajka małe: poniżej 53 g.
Klasyfikacja jakościowa jajek:
- klasa A – jajka świeże, nie popękane, białko powinno być przeźroczyste i klarowne, wysokość komory powietrznej nie powinna przekraczać 6 mm.
- klasa dodatkowa A – Ekstra, dla jajek klasy A nie starszych niż 7 dni od daty pakowania, wysokość komory powietrznej powinna być większa 4 mm.
- klasa B – jaja drugiej klasy lub utrwalone, wysokość komory powietrznej nie powinna być większa niż 9 mm.
- klasa C - jaja przemysłowe, niesortowane.
Kody na jajkach:
Przykładowy kod wygląda następująco: 1 / PL / 55 07 13 88.
Pierwsza cyfra to oznaczenie warunków, w jakich jest hodowana kura. Wyróżniamy następujące oznaczenia:
0 – jajka z produkcji ekologicznej,
1 – jajka z chowu na wolnym wybiegu,
2 – jajka z chowu ściółkowego,
3 – jajka z chowu klatkowego.
Następne dwie litery oznaczają kod państwa, w którym zarejestrowany jest zakład, z którego pochodzą jajka (Polska = PL).
Kolejne 8 cyfr to numer identyfikacyjny jajek:
55 – kod województwa,
07 – kod powiatu,
13 – kod zakresu działalności,
88 – kod firmy w danym powiecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz