Przepis zaczerpnięty z blogu Słodkie Fantazje.
- 250 g. twarogu półtłustego (u mnie Piątnicy)
- 3 łyżki cukru
- 2,5 łyżki śmietany 18 %
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżki spirytusu lub wódki
- 1/2 cukru waniliowego (8 g.)
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- cukier puder
LUB
- lukier (1 szklanka cukru pudru dokładnie roztarta z kilkoma łyżkami ciepłej wody, i kilkoma kroplami soku z cytryny)
Ser ucieramy mikserem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto rękoma, aż będzie miękkie i gładkie.
Następnie mokrymi rękoma formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego (mi po formowaniu zwilżonymi rękoma podczas pieczenia kuleczki zamieniły się w placki, dlatego kolejne obtaczałam delikatnie w mące i te były już okrąglutkie), wrzucamy je partiami do rozgrzanego oleju i smażymy z obu stron na lekko złoty, rumiany kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz