Zalewa:
- 3 szklanki wody (750 ml.)
- 1/2 szklanki octu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 duże listki laurowe połamane na połówki
- 8 – 10 ziarenek pieprzu
- 1 średnia cebula pokrojona w plastry
- 1 mała płaska łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- 1 kg. śledzi
- 1 cebulka pokrojona w kostkę
- oliwa
Składniki na zalewę wkładamy do garnka, gotujemy, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Płaty śledziowe płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru wody, wkładamy do zimnej zalewy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 – 24 godziny.
Po tym czasie odsączamy śledzie z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do słoiczka 3 – 4 kawałki lekko je dociskając widelcem, zalewamy je oliwą, układamy odrobinę pokrojonej w kostkę cebuli, następnie układamy kolejną warstwę śledzi, oliwę, cebulę i tak, aż wypełnimy słoik do ok. 3/4 wysokości, zalewamy śledzie oliwą, posypujemy cebulką, zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki na min. 1 dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz