wtorek, 7 maja 2013

Śliwki w czekoladzie

… czyli pyszne, grzechu warte pralinki dla dorosłych – dozwolone od lat 18 – stu :) Mięciutkie śliwki namoczone w alkoholu, skąpane w gorzkiej czekoladzie – kto oprze się temu czarowi? Nie dość, że są przepyszne, to jeszcze poprawiają humor, a odpowiednio zapakowane idealnie nadają się na prezent :) 
Składniki: (na ok. 12 śliwek)
- 100 g. suszonych śliwek
- 100 ml. wódki
- 60 g. czekolady gorzkiej (polecam Alpen Gold o zawartości kakao 65 %)
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego

Przygotowanie:
Śliwki przekładamy do wąskiego słoika, zalewamy wódką i odstawiamy na ok. 10 – 12 godzin, aby owoce nasączyły się alkoholem (najlepiej na noc).
Gorzką czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, maczamy w niej równomiernie śliwki, odczekujemy chwilę, aż nadmiar czekolady spłynie i odkładamy na kratkę, aby czekolada  zastygła.
Gotowe śliwki przechowujemy w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz