- 140 g. herbatników
- 60 g. krakersów solonych
- 50 g. orzeszków arachidowych solonych
- 100 g. serka mascarpone
- 120 g. mlecznej czekolady
- 3 – 4 łyżki śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 25 orzeszków laskowych w czekoladzie
Dodatkowo:
- 100 g. czekolady mlecznej
- 100 g. czekolady gorzkiej
- 1,5 łyżki oleju
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietany 30%.
Herbatniki, krakersy i orzeszki mielimy w blenderze na drobny pył (o strukturze cukru), przesypujemy do garnka, dodajemy serek mascarpone, stopioną czekoladę, aromat i dokładnie ucieramy masę mikserem, stopniowo dodając śmietanę, ok. 2 – 3 łyżki, tak aby masa była zwarta, ale lepka.
Gotową masę schładzamy w lodówce przez ok. 1 – 2 kwadranse.
Czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przelewamy do wąskiego kubka i odstawiamy do ostygnięcia.
Z schłodzonej masy odrywamy łyżeczką małe kawałki, rozpłaszczamy je na dłoni, układamy na środku jednego orzecha laskowego w czekoladzie i formujemy małe kulki. Następnie każdą pralinkę maczamy w czekoladzie, odczekujemy chwilę, aż nadmiar czekolady spłynie i układamy pralinki na kratce do momentu, aż czekolada zastygnie.
Wierzch możemy dodatkowo dowolnie udekorować.
Wierzch możemy dodatkowo dowolnie udekorować.
Takie domowe cuksy są nie do zastąpienia. Niech się schowają te wszystkie ze sklepu.
OdpowiedzUsuń