poniedziałek, 20 stycznia 2014

Szybki tort Cappuccino z bezami i czarną porzeczką

… tort na dzień Babci i Dziadka – lekki, nie za słodki z orzeźwiającą nutką czarnej porzeczki i delikatnym kremem cappuccino o smaku waniliowym. Ciasto na tort to już klasycznie – kakaowy biszkopt z tego, wielokrotnie już przeze mnie wykorzystywanego przepisu. Biszkopt jest lekki, puszysty no i co najważniejsze równy jak stół :) Tort przełożony jest kremem cappuccino o smaku waniliowym (możecie wybrać Wasz ulubiony smak cappuccino) i słodkimi, miniaturowymi bezami. Dla przełamania słodyczy dodałam również domową konfiturę z czarnej porzeczki, która nadała całości wyrazistości i każdy kawałek dosłownie rozpływa się w ustach... Bardzo go Wam polecam, tort jest naprawdę niepowtarzalny w smaku i na pewno pozytywnie Was zaskoczy, a do tego jest szybki w przygotowaniu i gotowy do konsumpcji już po ok. 1 godzinie.
Przepis własny.
Składniki:

Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki kakao

Poncz:
- 65 ml. bardzo mocnej, słodzonej kawy rozpuszczalnej
- 20 ml. spirytusu

Krem:
- 500 ml. śmietany kremówki 36 %
- 80 g. przesianego cukru pudru
- 2 – 3 śmietan – fixy
- 250 g. serka mascarpone
- 80 g. kawy cappuccino o smaku waniliowym

Dodatkowo:
- 5 – 6 łyżek dżemu lub konfitury z czarnej porzeczki
- bezy, ok. 100 g.
- płatki migdałów, ok. 30 g.
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, tak aby po odwróceniu garnka do góry dnem białka były sztywne, zwarte i nie wypadały z garnka. Nie wyłączając miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy cukier, a następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec wsypujemy do garnka przesiane mąki, kakao i delikatnie wmieszujemy je do masy mikserem na najwolniejszych obrotach.
Dno tortownicy (o średnicy 20 – 21 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy, przelewamy ciasto do formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z wysokości ok. 50 – 60 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik lub koc), a następnie studzimy biszkopt, okrajamy go nożem od brzegów tortownicy, zdejmujemy obręcz i dzielimy go na 2  równe części.
Krem:
W jednym garnku ubijamy serek mascarpone z kawą cappuccino – krótko, tylko do połączenia się obu składników.
W drugim garnku ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, dodając pod koniec ubijania cukier i śmietan – fixy.
Gdy kremówka będzie już sztywna dodajemy do niej serek mascarpone i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Poncz:
Oba składniki na poncz przelewamy do spryskiwacza i dokładnie je razem łączymy.
Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, równomiernie go ponczujemy połową przygotowanego ponczu, rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu, układamy bezy jedna  przy drugiej, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy go drugim blatem biszkoptu i w taki sam sposób układamy drugą warstwę tortu. Resztą kremu obkładamy boki tortu i oprószamy je prażonymi migdałami, na wierzchu robimy kilka kremowych gwiazdek.
Przed podaniem najlepiej włożyć tort do lodówki (na co najmniej 1 godzinę).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz