...
a raczej beziki, bo to bezowe miniaturki :) Są naprawdę pyszne, leciutkie,
chrupiące z zewnątrz, lekko ciągnące w środku. Choć beza bywa kapryśna i
niejeden poległ na jej przygotowaniu z małymi bezami jest o tyle łatwiej, że
wyciekając bezy na blaszkę zawsze możemy ocenić jej kształt gołym okiem i w
razie potrzeby „zagęścić” pianę większą ilość cukru. Bardzo je Wam polecam – są
naprawdę przeurocze, można jej jeść solo, w połączeniu z jakimś czekoladowym
krem, ale są też świetnym dodatkiem do ciast, tortów i deserów, dlatego
koniecznie je wypróbujcie – na pewno się przydadzą, a żeby Was jeszcze bardziej
zachęcić powiem Wam, że niedługo podam przepis na obłędnie pyszne ciasto z
dodatkiem bez. Może to właśnie powód dla którego warto zrobić je już dziś? :)
Przepis
własny, dopracowany metodą prób i błędów. Większość przepisów podaje proporcje
4 białka na 250 g. cukru pudru, bezy wychodzą, ale dość płaskie, tracą kształt
nadany im szprycą. Polecam Wam ten przepis, jest najlepszy i bezkonkurencyjny,
bezy wychodzą jak z cukierni :)
Składniki:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g. drobnego cukru
A tu małe porównanie: bezy z cukru pudru (jak widać lekko tracą kształt już podczas nakładania ich na blaszkę)... |
Przygotowanie:
Na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę, tak aby po odwróceniu garnka do góry dnem białka były
sztywne, zwarte i nie wypadały z garnka. Nie wyłączając miksera pod koniec
ubijania białek dodajemy stopniowo cukier – łyżka po łyżce, dokładnie ucierając
pianę przed każdym kolejnym dodaniem cukru. Piana jest gotowa, gdy tworzy lekko
gęsty stożek. W razie potrzeby można dodać odrobinę więcej cukru (zależy to od
wielkości białek).
Gotową pianę
przekładamy do rękawa cukierniczego (u mnie tylka 1M Wiltona), wyciskamy bezy
na papier do pieczenia zachowując między nimi małe odstępy (bezy troszkę
urosną), wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni i pieczemy ok. 45 – 60 minut, czasem odrobinę krócej, w zależności od
wielkości bez. Jeśli wolisz bezy ciągnące w środku piecz je ok. 30 – 40 minut. Smacznego :)
Za mało cukru! Na 1 białko trzeba dać 7 dkg cukru!!
OdpowiedzUsuńNie trzeba, bezy były sztywne i ładnie trzymały kształt. Można dodać więcej cukru, ale po co ;) ... bezy są wystarczająco słodkie.
Usuń