…
najprostsza i najszybsza w przygotowaniu, przechodząca z pokolenia na pokolenie
:) Zazwyczaj pieczemy ją na niedzielę, do herbatki po obiedzie – jest pyszna,
delikatna, puszysta i zawsze się udaje…
Składniki:
-
5 jaj
-
1 szklanka cukru
-
1 duży cukier waniliowy
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
3/4 szklanki mąki
-
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-
3/4 szklanki oleju
-
1 aromat śmietankowy
-
2 – 3 łyżki kakao
- cukier puder
- cukier puder
Przygotowanie:
Blaszkę
(podłużną keksówkę lub małą tortownicę z kominem) smarujemy masłem i wysypujemy
bułką tartą.
Jajka,
cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąki,
proszek do pieczenia, aromat i na samym końcu olej. Wszystko razem dokładnie
ucieramy, wylewamy większą część ciasta do blaszki, pozostałą część
ucieramy z kakaem i wylewamy do ciasta, tworząc czekoladowe esy – floresy.
Babkę
wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, i pieczemy ok. 50
– 60 minut, na termoobiegu.
Po ostygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Po ostygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz