…
lekkie, puszyste, z chrupiącą kruszonką i przepysznym lukrem – czego chcieć
więcej? Idealna do kawy, herbaty, lub szklanki zimnego mleka. Jest szybka
w przygotowaniu i można zjeść ją samą, z masłem, lub z dżemem – w każdej wersji
smakuje wyśmienicie. Przypomina słodkie czasy z dzieciństwa i wypieki babci,
choć drożdżówka babci jest niezastąpiona :)
Przepis
autorski.
Składniki:
Ciasto:
-
200 g. mąki pszennej
-
150 g. mąki krupczatki
-
12 g. drożdży Babuni
-
niecałe 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 %
-
3 jajka (1 białko i 2 żółtka do ciasta, 1 jajko do posmarowania pod kruszonkę)
-
40 g. masła śmietankowego
-
60 g. cukru
-
1 cukier waniliowy 15 g.
-
1 łyżeczka aromatu śmietankowego
-
szczypta soli
Kruszonka:
-
60 g. masła śmietankowego
-
40 g. cukru
-
50 g. mąki pszennej
-
50 g. mąki krupczatki
Lukier maślany:
-
1 łyżka masła śmietankowego
-
4 łyżki cukru pudru
-
1 łyżeczka mleka
-
2 – 3 krople aromatu śmietankowego
Przygotowanie:
Ciasto:
Najpierw
robimy zaczyn: do miseczki kruszymy 12 g. drożdży, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki
mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wszystkie składniki mieszamy, aby powstała
nam papka o konsystencji gęstej śmietany (jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać
mąki, jeśli odwrotnie – trochę ciepłego mleka). Gotowy zaczyn odstawiamy na
kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Białka
oddzielamy od żółtek – 2 żółtka ucieramy łyżką z cukrem i cukrem waniliowym, a
1 białko ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Masło
roztapiamy w garnuszku i łączymy z resztą mleka.
Do
dużej miski wysypujemy obie mąki, szczyptę soli, żółtka z cukrem, aromat
śmietankowy, zaczyn drożdżowy i ciepłe (ale nie gorące) roztopione masło z
mlekiem. Całość energicznie zagniatamy, podsypując odrobiną mąki (50 g. – nie więcej!). Przygotowaną kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w
ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Formę
do pieczenia – keksówkę (8 x 21 – wymiary spodu formy) smarujemy margaryną i
dokładnie obsypujemy kaszą manną.
Gdy
ciasto już urośnie, lekko je wyrabiamy formując prostokątny kształt,
przekładamy do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy „do napuszenia” na
ok. 2 – 3 kwadranse w ciepłe miejsce.
Następnie
smarujemy ciasto jajkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką mleka, obsypujemy równomiernie
kruszonką, lekko ją przyciskamy do ciasta, i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
na drugą półkę od dołu i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Kruszonka:
Do
garnka wsypujemy mąkę, cukier, masło i ucieramy przez chwilę wszystko mikserem.
Na koniec pocieramy kruszonkę między palcami, aby powstały drobne kuleczki.
Na koniec pocieramy kruszonkę między palcami, aby powstały drobne kuleczki.
Lukier:
W
garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, mleko, aromat śmietankowy i
dokładnie mieszamy, aż lukier będzie gładki i lśniący.
Po
upieczeniu ostudzoną drożdżówkę lukrujemy tworząc esy – floresy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz