…
czyli przepyszne, nie za słodkie ciasteczka o niepowtarzalnym smaku z dodatkiem
czekolady i orzeszków, które są tak pyszne, że ich smaku nie zapomnicie na
bardzo, bardzo długo… Są to najzdrowsze ciasteczka pod słońcem, dające dużo
energii i możliwości na wykorzystanie ich na tysiąc różnych sposobów – można
dodać do nich kakao, czekoladę (gorzką, mleczną, lub białą), różne rodzaje
orzechów, migdały, wiórki kokosowe, słonecznik, rodzynki, masło orzechowe,
żurawinę, śliwki lub inne suszone owoce, słone krakersy, ciasteczka o smaku
toffi lub czekoladowym, lub co tylko Wam przyjdzie do głowy i zawsze wychodzą
genialne, delikatnie chrupiące i tak wciągające, że znikają jedno po drugim w
zastraszającym tempie i trzeba piec kolejną porcję ciasteczek… może warto upiec
od razu podwójną porcję?
Bardzo
łatwy i szybki przepis, który zrobił już niesamowitą karierę na tej stronie, gdzie je znalazłam i od
razu
pokochałam
:)
Za radą czytelników do części ciastek dodałam odrobinę cynamonu i te są chyba jeszcze lepsze. Jeśli lubicie cynamon koniecznie go dodajcie, w zależności od preferencji 0,5 – 1,5 płaskiej łyżeczki na całą porcję ciastek.
Za radą czytelników do części ciastek dodałam odrobinę cynamonu i te są chyba jeszcze lepsze. Jeśli lubicie cynamon koniecznie go dodajcie, w zależności od preferencji 0,5 – 1,5 płaskiej łyżeczki na całą porcję ciastek.
Składniki: (na
ok. 40 ciasteczek)
-
300 g. brązowego cukru
-
225 g. miękkiego masła
-
1 łyżeczka wanilii (u mnie aromat waniliowy)
-
1 jajko
-
2 szklanki płatków owsianych
-
1,5 szklanki mąki niebielonej, czyli pszennej razowej lub żytniej razowej, w
Polsce ewentualnie każda o dużej zawartości białka (typ min. 650)
-
1 łyżeczka sody
-
1/4 łyżeczki soli
-
170 g. drobinek czekoladowych lub posiekanej na małe kawałki deserowej
czekolady (u mnie pół na pół czekolada mleczna i gorzka)
- 1 szklanka posiekanych orzechów (u mnie solone orzechy arachidowe)
Przygotowanie:
W
dużym garnku ubijamy cukier i masło, aż się dokładnie połączą, dodajemy
wanilię, jajko i ucieramy masę, aż będzie puszysta.
W
drugiej misce łączymy płatki owsiane, mąkę, sodę, sól i dodajemy je do ubitej
masy.
Na
koniec dodajemy czekoladę, i orzechy (lub inne dodatki) i szybkim, krótkim
ruchem wmieszujemy je dokładnie do masy.
Na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką ciastka w formie lekko
spłaszczonych kulek, zachowując między nimi 2 cm. odstępy.
Gotowe
ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni,
pieczemy je ok. 10 – 12 minut lub do złotego koloru, wyjmujemy je z piekarnika
i studzimy na kratce piekarnikowej.
Te ciasteczka mogą być przechowywane w lodówce w stanie surowym do 24 godzin przed pieczeniem. Jeśli będą zbyt twarde wystarczy zostawić je w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut przed użyciem.
Upieczone ciasteczka możemy zamrozić, w szczelnym pojemniku i możemy je tak przechowywać przez okres do 9 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz