środa, 8 maja 2013

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami

… czyli przepyszne, nie za słodkie ciasteczka o niepowtarzalnym smaku z dodatkiem czekolady i orzeszków, które są tak pyszne, że ich smaku nie zapomnicie na bardzo, bardzo długo… Są to najzdrowsze ciasteczka pod słońcem, dające dużo energii i możliwości na wykorzystanie ich na  tysiąc różnych sposobów – można dodać do nich kakao, czekoladę (gorzką, mleczną, lub białą), różne rodzaje orzechów, migdały, wiórki kokosowe, słonecznik, rodzynki, masło orzechowe, żurawinę, śliwki lub inne suszone owoce, słone krakersy, ciasteczka o smaku toffi lub czekoladowym, lub co tylko Wam przyjdzie do głowy i zawsze wychodzą genialne, delikatnie chrupiące i tak wciągające, że znikają jedno po drugim w zastraszającym tempie i trzeba piec kolejną porcję ciasteczek… może warto upiec od razu podwójną porcję?
Bardzo łatwy i szybki przepis, który zrobił już niesamowitą karierę na tej stronie, gdzie je znalazłam i od razu
pokochałam :)
Za radą czytelników do części ciastek dodałam odrobinę cynamonu i te są chyba jeszcze lepsze. Jeśli lubicie cynamon koniecznie go dodajcie, w zależności od preferencji 0,5 – 1,5 płaskiej łyżeczki na całą porcję ciastek.
Składniki: (na ok. 40 ciasteczek)
- 300 g. brązowego cukru
- 225 g. miękkiego masła
- 1 łyżeczka wanilii (u mnie aromat waniliowy)
- 1 jajko
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki mąki niebielonej, czyli pszennej razowej lub żytniej razowej, w Polsce ewentualnie każda o dużej zawartości białka (typ min. 650)
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 170 g. drobinek czekoladowych lub posiekanej na małe kawałki deserowej czekolady (u mnie pół na pół czekolada mleczna i gorzka)

- 1 szklanka posiekanych orzechów (u mnie solone orzechy arachidowe)
Przygotowanie:
W dużym garnku ubijamy cukier i masło, aż się dokładnie połączą, dodajemy wanilię, jajko i ucieramy masę, aż będzie puszysta.
W drugiej misce łączymy płatki owsiane, mąkę, sodę, sól i dodajemy je do ubitej masy.
Na koniec dodajemy czekoladę, i orzechy (lub inne dodatki) i szybkim, krótkim ruchem wmieszujemy je dokładnie do masy.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką ciastka w formie lekko spłaszczonych kulek, zachowując między nimi 2 cm. odstępy.
Gotowe ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni, pieczemy je ok. 10 – 12 minut lub do złotego koloru, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy na kratce piekarnikowej.
Te ciasteczka mogą być przechowywane w lodówce w stanie surowym do 24 godzin przed pieczeniem. Jeśli będą zbyt twarde wystarczy zostawić je w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut przed użyciem.
Upieczone ciasteczka możemy zamrozić, w szczelnym pojemniku i możemy je tak przechowywać  przez okres do 9 miesięcy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz