środa, 8 maja 2013

Rosół

… czyli królowa polskich zup :) W kuchni polskiej tradycyjna zupa na niedzielę, z błyszczącymi oczkami tłuszczu i koniecznie z makaronem domowej roboty...
Składniki:
- 1 kurczak rosołowy lub 4 – 5 kawałków mięsa z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- mały por
- pół selera
- 1 opieczona cebula
- mały pęczek natki pietruszki, pora i selera
- Vegeta
- 10 kulek ziarnistego pieprzu
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 małe liście laurowe
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka dzielimy na kawałki, dokładnie płuczemy, zalewamy 3 litrami zimnej wody i szumujemy. Wkładamy włoszczyznę: marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę, oraz pęczek natki pietruszki. Następnie wsypujemy 3 łyżeczki Vegety, wszystkie przyprawy, gotujemy na maleńkim gazie około 2 – 3 godziny – nie może bulgotać! Ugotowany rosół doprawić wg. gustu i odcedzić natki warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz