wtorek, 7 maja 2013

Ciasteczka śmietankowe a'la francuskie

… pyszne, delikatne, kruchutkie i chrupiące dzięki cukrowej posypce. Mimo, że w składzie nie zawierają cukru są słodkie, łatwe w przygotowaniu i wyglądają jak ciasto francuskie :)
Przepis pochodzi z tej strony i wypróbowany został już setki razy :)
Składniki:
- pełne 1,5 szklanki mąki (215 g.) + do podsypywania
- 1 masło śmietankowe (200 g.)
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 żółtko

Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier

Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło, żółtko, śmietanę i wszystko razem dokładnie zagniatamy, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki.
Następnie równomiernie wysypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto, wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy cukrem.  
Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni, przy użyciu funkcji termoobiegu i pieczemy ok. 15 – 20 minut, aż się lekko
zarumienią :)

1 komentarz: