Przepis pochodzi z tej strony i wypróbowany został już setki razy :)
- pełne 1,5 szklanki mąki (215 g.) + do podsypywania
- 1 masło śmietankowe (200 g.)
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło, żółtko, śmietanę i wszystko razem dokładnie zagniatamy, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki.
Następnie równomiernie wysypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto, wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy cukrem.
Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni, przy użyciu funkcji termoobiegu i pieczemy ok. 15 – 20 minut, aż się lekko
zarumienią :)
Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni, przy użyciu funkcji termoobiegu i pieczemy ok. 15 – 20 minut, aż się lekko
zarumienią :)
najlepsze ciastka na świecie :)
OdpowiedzUsuń