Przepis na bazie tego przepisu, z małymi modyfikacjami.
- 3 szklanki mąki + do podsypywania
- 45 g. świeżych drożdży
- 45 g. świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 pełna łyżka cukru
- 1 pełna łyżka cukru
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 jajka
- 45 g. masła śmietankowego
- 1 przyprawa do pierników (u mnie Prymat)
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy zaczyn drożdżowy: do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy 1 pełną łyżkę cukru, 1 pełną łyżkę mąki, zalewamy je ciepłym mlekiem, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajka, stopione masło, miód, napar z kawy i przyprawę piernikową. Wszystko razem dokładnie zagniatamy w razie potrzeby podsypując odrobinę mąki (ale nie za dużo!).
Najpierw przygotowujemy zaczyn drożdżowy: do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy 1 pełną łyżkę cukru, 1 pełną łyżkę mąki, zalewamy je ciepłym mlekiem, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajka, stopione masło, miód, napar z kawy i przyprawę piernikową. Wszystko razem dokładnie zagniatamy w razie potrzeby podsypując odrobinę mąki (ale nie za dużo!).
Ciasto dzielimy na kilka kawałków, rozwałkujemy na duży prostokąt, przy pomocy foremek wykrawamy pierniczki o grubości ok. 0,5 cm., układamy je w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (na termoobiegu), około 15 – 20 minut.
Upieczone pierniczki studzimy na kratce, a następnie oblewamy lukrem lub polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz