poniedziałek, 6 maja 2013

Czekoladowe muffiny z nutellą

… z przepisu Bajaderki (z małymi modyfikacjami), w smaku przypominające klasycznego murzynka. Są mocno kakaowe, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ich największym atutem jest pyszne nadzienie w postaci nutelli – im jej więcej tym lepiej :)  
Składniki: (na 6 muffinek)

Składniki suche:
- 1 i 1/3 szklanki maki pszennej (~190 g.)
- niecałe 1/2 szklanki brązowego cukru (80 g.)
- 1 pełna łyżka białego cukru (25 g.)
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej     
- 1 pełna łyżka ciemnego kakao       

Składniki mokre:
- 1/2 kostki roztopionego masła (50 g.)       
- 1 jajko         
- 1/2 szklanki mleka (125 ml.)

Nadzienie:
- 6 łyżeczek nutelli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół).
W jednym garnku dokładnie łączymy składniki suche, w drugim mokre: mieszamy wystudzone masło z roztrzepanym jajkiem, a następnie dodajemy mleko i ponownie mieszamy.
Składniki suche łączymy z mokrymi, ale tylko do połączenia składników (jeśli będziemy za długo mieszać muffinki po upieczeniu będą twarde).
Do formy muffinkowej wysmarowanej masłem wkładamy masę do ok. 1/3 wysokości, na środek nakładamy 1 pełną łyżeczkę nutelli, wypełniamy formę muffinkową do ok. 3/4 wysokości, wierzch wyrównujemy mokrą łyżką, wstawiamy muffinki do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 – 20 minut (uważamy, aby nie spiec ich za bardzo, aby nie były zbyt suche).
Upieczone babeczki wyjmujemy z foremki muffinkowej, studzimy na kratce i dekorujemy według uznania (u mnie nutella i kawałki batona snickersa). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz