Składniki suche:
- 1 i 1/3 szklanki maki pszennej (~190 g.)
- niecałe 1/2 szklanki brązowego cukru (80 g.)
- 1 pełna łyżka białego cukru (25 g.)
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 pełna łyżka ciemnego kakao
- 1 pełna łyżka ciemnego kakao
Składniki mokre:
- 1/2 kostki roztopionego masła (50 g.)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka (125 ml.)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka (125 ml.)
Nadzienie:
- 6 łyżeczek nutelli
- 6 łyżeczek nutelli
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół).
W jednym garnku dokładnie łączymy składniki suche, w drugim mokre: mieszamy wystudzone masło z roztrzepanym jajkiem, a następnie dodajemy mleko i ponownie mieszamy.
Składniki suche łączymy z mokrymi, ale tylko do połączenia składników (jeśli będziemy za długo mieszać muffinki po upieczeniu będą twarde).
Do formy muffinkowej wysmarowanej masłem wkładamy masę do ok. 1/3 wysokości, na środek nakładamy 1 pełną łyżeczkę nutelli, wypełniamy formę muffinkową do ok. 3/4 wysokości, wierzch wyrównujemy mokrą łyżką, wstawiamy muffinki do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 – 20 minut (uważamy, aby nie spiec ich za bardzo, aby nie były zbyt suche).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz