poniedziałek, 6 maja 2013

Czekoladowy buttercream

… czyli puszysty, słodki, czekoladowo – maślany krem do dekoracji tortów, ciast, babeczek i wykonywania innych małych ozdób. Zasady są te same, co przy klasycznym kremie maślanym – masło musi być miękkie, prawdziwe, niesolone, żadne mixy czy margaryny, cukier puder i kakao muszą być koniecznie przesiane, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Te trzy rzeczy to połowa sukcesu, a druga połowa to dokładne ubicie masy i odrobina cierpliwości :)
Przepis znalazłam tu.

Składniki:
- 1 kostka miękkiego masła (250 g.)
- 3,5 szklanki przesianego cukru pudru
- 1/2 szklanki przesianego kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- do 4 łyżek mleka lub śmietany kremówki (gęstej)

Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy mikserem na średnich obrotach przez kilka minut, następnie wyłączamy mikser, dodajemy 3 szklanki cukru pudru, kakao, włączamy mikser na najniższe obroty i ucieramy masę mikserem, aż masło dokładnie połączy się z cukrem. Po chwili dodajemy do masy sól, ekstrakt waniliowy, ok. 2 łyżki mleka lub śmietany, ponownie ustawiamy obroty miksera na średnie i ubijamy masę mikserem jeszcze przez ok. 3 minuty.
Jeśli masa potrzebuje bardziej sztywnej konsystencji dodajemy więcej cukru pudru, jeśli chcemy, aby była rzadsza – dodajemy odrobinę mleka.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz