…
czyli banalnie proste, klasyczne, angielskie ciasto, które zadziwi Cię smakiem.
Mimo, że jest to tylko biszkopt przełożony bitą śmietaną i owocami ma w sobie
coś tak wyjątkowego, że smakuje wszystkim i to
bez wyjątku :) Ten biszkopt to coś zupełnie innego niż doskonale
Wam znane klasyczne, polskie biszkopty – jest ciężki, wilgotny i bardzo
maślany… przełożony słodką śmietaną kremówką i świeżymi, soczystymi truskawkami
tworzy deser idealny… nie bez powodu było to ulubione ciasto królowej Wiktorii
:) Śmiem twierdzić, że jest to jedno z lepszych, a zarazem najprostszych ciast
z dodatkiem owoców jakie ostatnio jadłam i piekłam, a dodatkowo ma jeszcze
jedną wielką zaletę – w zależności od pory roku możemy zastąpić truskawki
innymi owocami – świetnie smakuje również z malinami i borówkami!
Biszkopt
z tego przepisu stanowi świetną bazę do różnego rodzaju tortów i idealnie
nadaje się do obkładania masą cukrową. Zapraszam do wypieków…
Przepis
na bazie przepisu z gazetki Dekoracja Ciast Deagostini (nr. 1).
Składniki:
Biszkopt:
-
200 g. cukru
-
200 g. miękkiego masła
-
4 średnie lub 3 duże jajka
-
200 g. mąki pszennej
-
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja użyłam tylko 1,5 łyżeczki)
-
szczypta soli
-
2 łyżki mleka (opcjonalnie)
-
odrobina aromatu waniliowego lub śmietankowego do ciast (opcjonalnie)
Dodatkowo:
-
250 g. śmietany kremówki 36 % (jeśli śmietana jest mało gęsta można dodać 1 śmietan – fix)
-
ok. 200 – 250 g. świeżych truskawek
-
dokładnie zmiksowany dżem lub konfitura truskawkowa
Przygotowanie:
Biszkopt:
Wszystkie
składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Do
dużego garnka wkładamy miękkie masło, cukier i ubijamy je mikserem, aż masa
będzie puszysta. Następnie dodajemy po kolei jajka, dokładnie ubijając masę
przed dodaniem kolejnego jajka. Gdy masa będzie już gładka i dokładnie ubita
przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól i bardzo delikatnie
wmieszujemy je do masy łyżką. Jeśli masa będzie za gęsta możemy dodać do niej
odrobinę mleka. Można do smaku dodać również odrobinę aromatu.
Gotową
masę dzielimy na dwie równe części, przelewamy ją do dwóch tortownic o średnicy
20 cm. wyłożonych papierem do pieczenia (musimy wyłożyć dno i boki formy),
wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni (u mnie 180
stopni na termo obiegu + góra – dół) i pieczemy ok. 20 minut, do tzw. suchego
patyczka.
Aby
dokładnie obłożyć tortownice papierem do pieczenia można np. odrysować na
papierze koło o średnicy tortownicy, wyciąć je i w taki sam sposób przygotować
szeroki pasek do obłożenia boków – ma on być kilka centymetrów szerszy i wyższy
niż obwód tortownicy, aby zrobić zakładkę. Przygotowanymi wycinkami z papieru
obkładamy tortownice lekko wysmarowaną masłem (dzięki temu papier będzie lepiej
trzymał się formy) i wylewamy na nie przygotowane ciasto. Ja spód tortownicy
wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem i obsypałam kaszą
manną. Jeśli nie mamy dwóch takich samych tortownic możemy upiec biszkopt w
jednej blaszce, a po upieczeniu i dokładnym ostudzeniu podzielić go na dwie równe części.
Upieczone
biszkopty wyjmujemy z formy, przewracamy do góry nogami, zdejmujemy papier,
ponownie odwracamy je do góry nogami i odstawiamy na bok do całkowitego
ostygnięcia.
Na
paterze układamy jeden blat biszkoptu, na nim rozsmarowujemy cienką warstwę
dżemu, wykładamy ubitą śmietanę kremówkę (możemy dodać do niej troszkę cukru
pudru do smaku, żeby była słodsza), układamy pokrojone w grubsze plasterki
truskawki jedną przy drugiej, przykrywamy je drugim blatem biszkoptu, lekko go
dociskamy do całości ciasta, wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz