Większość
przepisów na domowe lody wymaga użycia maszynki do lodów, ale czy ten gadżet
jest niezbędny by zrobić lody? Większość z nas odmawia sobie tej przyjemności
sądząc, że bez maszynki lody nie wyjdą… Nic bardziej mylnego, wyjdą i to w
dodatku pyszne, dające nam mnóstwo satysfakcji, że zrobiliśmy je samodzielnie.
Zaletą
korzystania z maszyny do lodów jest to, że w efekcie końcowym lody mają
bardziej kremową i gładką strukturę. Natomiast lody ubijane jedynie mikserem
mogę mieć w fakturze kryształki lodu, charakterystyczne dla sorbetów, ale nie
oznacza to, że będą niedobre, czy mniej smaczne.
Można
uniknąć takich efektów i co ważniejsze jest na to dość sporo sposobów. Ja
przedstawię Wam w pigułce kilka najpopularniejszych, abyście otrzymali
zadowalające Was efekty.
Po
1 – Pojemnik z pokrywką, w którym będziemy zamrażać lody musimy wcześniej
dokładnie schłodzić w zamrażarce, można go włożyć do zamrażarki nawet kilka
godzin wcześniej zanim będziemy przygotowywać lody. Musi to być dość spory i
sztywny pojemnik, ponieważ będziemy w nim miksować lody w trakcie mrożenia.
Po
2 – Jeśli przepis na lody wymaga podgrzewania na gazie trzeba lody przed
włożeniem do zamrażarki dokładnie schłodzić – można w tym celu zrobić lodom łaźnię
kąpielową, czyli wstawić pojemnik z lodami w większy garnek wypełniony zimną, lodowatą
wodą lub kostkami lodu – musimy przy tym uważać, aby woda nie wpadła do lodów.
Po
3 – Ubitą mieszankę lodową przekładamy do zamrażalnika i w ciągu pierwszych 2 –
3 godzin mrożenia wyjmujemy lody z zamrażarki co pół godziny (metoda Davida Lebovitz) i dokładnie ubijamy je początkowo łyżką, później mikserem rozbijając
w ten sposób kryształki lodowe, które powstają zwłaszcza przy ściankach
pojemnika. Maszynka do lodów robi to
za nas na bieżąco napowietrzając masę w trakcie mieszania, my musimy zrobić to
sami przy pomocy miksera.
To
w zasadzie powinno wystarczyć, aby nasze lody miały odpowiednio kremową i
gładką konsystencję. Jeśli chcecie i macie taką możliwość możecie również przed
przelaniem masy do pojemnika ubić ją w blenderze, wtedy będzie bardziej gładka
i jednolita.
O innych technikach mrożenia lodów możecie przeczytać tu.
O innych technikach mrożenia lodów możecie przeczytać tu.
Oprócz tego potrzebujecie jeszcze dobry,
sprawdzony przepis na lody, ale takich na szczęście jest mnóstwo i z tym akurat
nie będzie problemów – wystarczy znaleźć przepis na lody o smaku, który
najbardziej lubicie, zastosować się do powyższych instrukcji przygotowania
lodów bez maszynki i na pewno będziecie zadowoleni… powodzenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz