…
delikatny, pyszny, z wyraźnie wyczuwalnym cytrynowym aromatem i choć to klasyk
sernikowy (należy do rodzaju tych cięższych, klasycznych serników) przyjemnie
rozpływa się w ustach, jest wilgotny, syty i chyba nikt nie będzie w stanie się
mu oprzeć. Na wypróbowanie zrobiłam go z połowy porcji, ale następnym razem
zrobię go z całej porcji, połowa porcji to stanowczo za mało! :) Ten sernik
sporo rośnie, ale również sporo opada, wygląda dość kiepsko (ja okroiłam boki
nożem, aby sernik był równy), ale mimo to z pewnością zrobię go jeszcze nie raz
– niedoskonałości zewnętrzne zawsze można wyretuszować lukrem lub polewą
czekoladową, a sernik jest naprawdę pyszniutki, najlepszy na drugi, nawet
trzeci dzień. Może następnym razem pokombinuję piekąc go w kąpieli wodnej, obniżę temperaturę pieczenia lub
dodam do masy całe jajka, nie oddzielając żółtek od białek i zobaczymy, czy
efekty będą lepsze :)
Oryginalny
przepis znajdziecie tu.
Składniki:
- 750 g. twarogu trzykrotnie mielonego (ja użyłam gotowy twaróg sernikowy) - 4 duże jajka
- 30 g. budyniu śmietankowego
- 1/2 aromatu cytrynowego
- skórka otarta z 1/2 cytryny (lub 1/2 aromatu cytrynowego)
- 100 g. prawdziwego miękkiego masła
- 125 g. cukru
- 50 g. rodzynek (ja je pominęłam)
- 50 g. skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, po chwili dodajemy do nich miękkie
masło i ucieramy je z żółtkami, aż się dokładnie połączą. Następnie dodajemy
ser, aromat, proszek budyniowy, zapach cytrynowy, otartą skórkę z
cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową, wszystko dokładnie łączymy (krótko
mikserem) i na końcu bardzo delikatnie wmieszujemy do masy ubitą na sztywno
pianę z białek.
Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm.
wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego
do temperatury 160 – 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok.
1 – 1,5 godziny.
Gdy sernik wystygnie dekorujemy go polewą czekoladową lub
lukrem (w oryginale sernik polany jest polewą czekoladową zrobioną z czekolady
deserowej i odrobiny mleka rozpuszczonych w kąpieli wodnej).
Przed podaniem najlepiej schłodzić sernik w lodówce przez
minimum kilka godzin lub najlepiej przygotować go dzień wcześniej i zostawić na
całą noc w lodówce. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz