… czyli kotlety drobiowe z żółtym serem, wyglądają jak mielone, a smakują jak dewolaje :) Przy wyrabianiu masa jest dość gęsta, zwłaszcza jeśli jak ja dodacie więcej mięsa, ale po
usmażeniu kotlety wychodzą soczyste, mięciutkie, przyjemnie maślane, no po
prostu pyszne! Przygotowuje się je dosłownie w chwilkę, a efekt jest fenomenalny
– każdy z przyjemnością sięga po dokładkę.
Przepis
pochodzi z programu Kuchenne Rewolucje, znalazłam go tu.
Składniki: (na ok. 15 kotlecików)
- 1/2 kg
piersi z kurczaka (dałam więcej, 3 filety, ok. 650 g.)
- 300 g.
sera żółtego (u mnie gouda)
- 1 czerstwa
bułka
- 2 żółtka
- 1 spora łyżka
masła
- sól i
pieprz (dałam ok. 1/2 płaskiej łyżeczki soli i odrobinę mniej pieprzu)
- szczypta
gałki muszkatołowej
- do
panierowania: bułka tarta
- do
smażenia: masło klarowane
Przygotowanie:
Mięso z piersi kurczaka mielimy w maszynce, dodajemy żółtka, starty żółty ser (na drobnych oczkach), namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę oraz masło i przyprawy. Masę wyrabiamy, aż wszystkie składniki się dobrze połączą – masa jest dość gęsta, ja po lekkim wyrobieniu rękoma zmieliłam masę w maszynce do mielenia. Z gotowej masy formujemy nieduże kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na zloty kolor na klarowanym maśle. Smacznego :)
Mięso z piersi kurczaka mielimy w maszynce, dodajemy żółtka, starty żółty ser (na drobnych oczkach), namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę oraz masło i przyprawy. Masę wyrabiamy, aż wszystkie składniki się dobrze połączą – masa jest dość gęsta, ja po lekkim wyrobieniu rękoma zmieliłam masę w maszynce do mielenia. Z gotowej masy formujemy nieduże kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na zloty kolor na klarowanym maśle. Smacznego :)
Witam
OdpowiedzUsuńSzukam nietypowych potraw lwowskich / mama ze lwowa /
chyba będzie to
Pozdrawiam
Tak, polecam kotleciki, pod warunkiem, że usmażysz je na maśle klarowanym smakują jak devolaje :)
Usuń