wtorek, 25 sierpnia 2015

Kotlety lwowskie

… czyli kotlety drobiowe z żółtym serem, wyglądają jak mielone, a smakują jak dewolaje :) Przy wyrabianiu masa jest dość gęsta, zwłaszcza jeśli jak ja dodacie więcej mięsa, ale po usmażeniu kotlety wychodzą soczyste, mięciutkie, przyjemnie maślane, no po prostu pyszne! Przygotowuje się je dosłownie w chwilkę, a efekt jest fenomenalny – każdy z przyjemnością sięga po dokładkę.
Przepis pochodzi z programu Kuchenne Rewolucje, znalazłam go tu.
 
Składniki: (na ok. 15 kotlecików)
- 1/2 kg piersi z kurczaka (dałam więcej, 3 filety, ok. 650 g.)
- 300 g. sera żółtego (u mnie gouda)
- 1 czerstwa bułka
- 2 żółtka
- 1 spora łyżka masła
- sól i pieprz (dałam ok. 1/2 płaskiej łyżeczki soli i odrobinę mniej pieprzu)
- szczypta gałki muszkatołowej
- do panierowania: bułka tarta
- do smażenia: masło klarowane

Przygotowanie:      
Mięso z piersi kurczaka mielimy w maszynce, dodajemy żółtka, starty żółty ser (na drobnych oczkach), namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę oraz masło i przyprawy. Masę wyrabiamy, aż wszystkie składniki się dobrze połączą – masa jest dość gęsta, ja po lekkim wyrobieniu rękoma zmieliłam masę w maszynce do mielenia. Z gotowej masy formujemy nieduże kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na zloty kolor na klarowanym maśle. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Witam
    Szukam nietypowych potraw lwowskich / mama ze lwowa /
    chyba będzie to
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, polecam kotleciki, pod warunkiem, że usmażysz je na maśle klarowanym smakują jak devolaje :)

      Usuń