Składniki suche:
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 szklanka maki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
Składniki mokre:
- 50 g. roztopionego masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g. roztopionego masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
- 50 g. mlecznej czekolady pokrojonej w drobną kostkę
- 10 łyżeczek nutelli
- 50 g. mlecznej czekolady pokrojonej w drobną kostkę
- 10 łyżeczek nutelli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni przy użyciu funkcji góra – dół.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni przy użyciu funkcji góra – dół.
W dużej misce łączymy składniki suche, dodajemy mokre oraz czekoladę i szybko mieszamy (im szybciej tym lepiej).
Do formy muffinkowej wykładamy papilotkami, przelewamy odrobinę masy (tyle, aby dokładnie pokryła dno papilotek), na środek nakładamy 1 pełną łyżeczkę nutelli, wypełniamy papilotki resztą masy do ok. 3/4 wysokości, wstawiamy muffinki do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 – 25 minut (u mnie równo 22 minuty).
Wystudzone muffinki studzimy na kratce i ewentualnie dowolnie dekorujemy, np. polewą czekoladową, lub nutellą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz