… czyli kilka sprawdzonych patentów na perfekcyjne domowe
przetwory.
Jak sprawdzić, czy
dżem / konfitura jest gotowa? Na kilka
minut wkładamy do zamrażarki mały talerzyk, wlewamy na niego łyżeczkę gorącego
dżemu / konfitury, wstawiamy talerzyk z dżemem na chwilę do lodówki lub zamrażarki
i jeśli dżem zachowa kształt, nie rozleje się zbytnio na boki i zastygnie, a na
powierzchni utworzy się lekko pomarszczona skórka oznacza to, że dżem jest
gotowy i nie musimy go już dłużej gotować.
Jak skrócić czas
gotowania dżemu / konfitury?
Umyte, odszypułkowane, pozbawione ogonków owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy ja na bok na ok. 2 – 4 godziny. Po
tym czasie odlewamy z owoców sok i gotujemy go zgodnie z instrukcją danego
przepisu. Owoce bez soku dużo szybciej
gęstnieją.
Jak zapobiec
powstawaniu piany podczas gotowania dżemu / konfitury? Aby dżem nie pienił się zbytnio podczas gotowania warto w
trakcie gotowania dodać do dżemu / konfitury ok. 1 – 2 łyżki masła, co zapobiegnie
nadmiernemu powstawaniu piany.
Co zrobić, aby kiszone ogórki nie
miały w środku pustych miejsc? Przede wszystkim
wybieramy małe ogórki, układamy je w słoikach pionowo, nie zbieramy ich
bezpośrednio po deszczu, a podczas kiszenia ogórków chronimy je przed dostępem
światła. Wpływa na to również wiele innych czynników na które nie mamy wpływu, np.
gleba, stopień nasłonecznienia czy odmiana ogórków. Mimo, że są one od nas
zupełnie niezależne jest również kilka sposobów na to, aby zapobiec tzw. dziurom
w ogórkach. Po 1 – należy obcinać końcówki ogórkom, aby gaz nie gromadziłby się
w środku ogórka, po 2 – do kiszenia ogórków używamy soli niejodowanej,
kamiennej, po 3 – po zerwaniu ogórków należy zalać je zimną wodą na ok. 3 – 4
godziny, po 4 – przed włożeniem ogórków do słoików warto w kilku
miejscach ponakłuwać je wykałaczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz