… czyli egzotyczne lato
zamknięte w małych słoiczkach :) W tym roku morele oszalały – obrodziły jak
nigdy, same spadają z drzew i pchają się jedna za drugą, by zrobić z nich
słodkie przetwory. Dziś przedstawiam Wam przepis na klasyczną konfiturę z
moreli – słodką, słoneczną, z samych owoców, cukru i cytryny. Z racji tego, że
nie używam do przetworów żadnych sztucznych zagęszczaczy konfitury nie jest za
dużo, ale nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić ją w większych ilościach, a
warto bo jest naprawdę pyszna, delikatna, idealnie słodka i naprawdę bardzo
prosta w przygotowaniu. Zapraszam na morelowy zawrót głowy...
Składniki:
(na ok. 2,5 słoiczka o pojemności 320 ml.)
-
1,2 kg. moreli (waga bez skórki i pestek)
-
350 g. cukru
-
2,5 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Morele
myjemy, sparzamy we wrzątku, obierajmy ze skórki i wyjmujemy z nich pestki.
Każdą morelę dzielimy na mniejsze kawałki, wkładamy je do garnka z grubym dnem,
zasypujemy ok. połową cukru, dodajemy sok z cytryny, dokładnie wszystko
przemieszujemy, wstawiamy owoce na gaz i dusimy je na średnim ogniu pod
przykryciem, aż się zagotują (w między czasie musimy je kilka razy
przemieszać).
Gdy
owoce się zagotują zmniejszamy moc palnika na najmniejszą, zdejmujemy pokrywkę
i gotujemy morele przez kilka godzin (można rozłożyć sobie gotowanie konfitury
na 2 dni), mieszając je od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. W między
czasie stopniowo dodajemy resztę cukru – dopasowując ilość cukru do własnych
preferencji smakowych (ja zwykle daję 300 g. cukru na 1 kg. moreli, ale wszystko zależy od stopnia dojrzałości owoców, czasem trzeba dodać więcej, czasem mniej cukru) i czekamy, aż konfitura osiągnie pożądaną konsystencję
(ja gotowałam ją 3,5 godziny).
Jeśli
nie chcemy w konfiturze kawałków owoców możemy zmielić ją pod koniec gotowania w
blenderze lub przecisnąć przez sitko.
Gotową
konfiturę przelewamy do słoiczków wyparzonych we wrzątku i odwracamy do góry
dnem na ok. 24 godziny. Smacznego :)
Zobacz również:
Przetwory - małe ABC
Zobacz również:
Przetwory - małe ABC
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz