… czyli słoneczna konfitura z soczystych, dojrzałych
moreli – odrobina egzotyki zamknięta w małych słoiczkach :) To druga propozycja
na morelową konfiturę, bardziej luksusowa, jeśli wypróbowaliście już klasyczną,
koniecznie zdecydujcie się również na tą – Amaretto stanowi genialne połączenie
z morelami – konfitura jest słodka, delikatna, o pięknym pomarańczowym kolorze.
Amaretto dodaje fajną nutkę, ale jednocześnie nie przytłacza smaku moreli. Tak
niewiele potrzeba, aby powstało coś tak pysznego…
Składniki: (na ok. 2 słoiczki o pojemności 340 ml.)
- 2,5 kg. moreli (waga bez pestek)
- ok. 350 g. cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 – 4 łyżki likieru Amaretto
Przygotowanie:
Morele myjemy, wyjmujemy z nich pestki, przeciskamy je
dwukrotnie przez maszynkę – sokowirówkę[1], która
oddziela miąższ od skórki, wkładamy je do garnka z grubym dnem, zasypujemy
cukrem, dodajemy sok z cytryny, dokładnie wszystko przemieszujemy, wstawiamy
owoce na gaz i dusimy je na średnim ogniu, aż się zagotują (w między czasie
kilkakrotnie je przemieszujemy, aby się nie przypaliły).
Gdy owoce się zagotują zmniejszamy moc palnika na
najmniejszą i gotujemy morele, aż osiągną pożądaną konsystencję, mieszając je
od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Jeśli chcecie, aby konfitura była
słodsza możecie podczas gotowania dodać więcej cukru – ilość wg.
uznania. Ja gotowałam konfiturę 3 godziny i 40 minut – pierwszego
dnia 1,5 godziny, a drugiego 2 godziny. Na ok. 3 – 4 minuty przed końcem
gotowania dodajemy Amaretto i dokładnie wmieszujemy je do konfitury.
Gotową konfiturę przelewamy do słoiczków wyparzonych
we wrzątku, odwracamy je do góry dnem, zakrywamy ściereczką lub kocem na ok. 12
godzin, aż konfitura całkowicie wystygnie i gotowe… smacznego :)
Zobacz również:
Przetwory - małe ABC
Zobacz również:
Przetwory - małe ABC
[1] Z 2,5 kg. moreli bez pestek, po przeciśnięciu ich przez sokowirówkę
otrzymałam 1,2 kg. morelowego przecieru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz