poniedziałek, 15 lipca 2013

Tort tiramisu

… lekki, aromatyczny, przepyszny, nieprzekombinowany i zapewniam Was, że skradnie podniebienie nie tylko tych, którzy uwielbiają kawę :) Mocno wilgotny biszkopt, z delikatną masą na bazie kremówki i mascarpone, nasączony aromatyczną kawą, przełożony i ozdobiony wiórkami czekolady… całość to prawdziwa kawowa poezja, dosłownie rozpływająca się w ustach… Ten tort jest idealny na każdą wyjątkową okazję, ale nie tylko – można zaszaleć i zrobić go sobie po prostu na poprawę humoru :) Jest to jeden z najprostszych i najszybszych tortów, który zawsze się udaje i nigdy nie zawodzi!
Po takiej ilości pozytywnych opinii nie sposób się powstrzymać, by go nie zrobić…
Składniki:

Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Poncz:
- 160 ml. bardzo mocnej, słodzonej kawy (ostudzonej) połączonej z
- 80 ml. likieru kawowego (u mnie zwykła wódka)

Masa:
- 750 g. serka mascarpone
- 150 ml. śmietany kremówki 36 %
- 100 g. drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- śmietan – fix (opcjonalnie)

Dodatkowo:
- 100 g. gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach (można użyć również czekoladę mleczną)
- kakao
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, tak aby po odwróceniu garnka do góry dnem białka były sztywne, zwarte i nie wypadały z garnka. Nie wyłączając miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy cukier, a następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec wsypujemy do garnka przesiane mąki i delikatnie wmieszujemy je do masy mikserem na bardzo wolnych obrotach.
Dno tortownicy (o średnicy 20 – 21 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy, przelewamy ciasto do formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 30 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z wysokości ok. 50 – 60 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik lub koc), a następnie studzimy biszkopt, okrajamy go nożem od brzegów tortownicy, zdejmujemy obręcz i dzielimy go na 3 równe części.
Masa:
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Jeśli śmietana jest dość rzadka dodajemy śmietan – fix. Na koniec dodajemy serek mascarpone i łączymy go ze śmietaną bardzo krótko ubijając masę mikserem (na najwolniejszych obrotach).

Jeden blat biszkoptu układamy na paterze, nasączamy go 1/3 ponczu, wykładamy 1/3 masy, posypujemy 1/3 wiórków z czekolady i w ten sam sposób układamy 3 warstwy tortu wykańczając wierzch i boki tortu masą z mascarpone.
Na koniec dekorujemy tort :
– oprószamy go po całości kakao lub
– dekorujemy boki tortu biszkoptami, obwiązując je kokardą, a wierzch posypujemy wiórkami czekolady lub kakao…

Po przygotowaniu tortu należy schłodzić go w lodówce przez min. 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz