… rozpoczęcie sezonu pierniczkowego zaczynam od podania przepisu na domowy ekstrakt waniliowy –
przygotujcie go już dziś, a będzie gotowy na
święta :) Jeśli lubicie aromat wanilii jest to najlepszy sposób na zatrzymanie
jej smaku i zapachu na bardzo, bardzo długo, bo można go przechowywać nawet
kilka miesięcy, a oprócz tego taki ekstrakt jest kilkakrotnie tańszy niż w
sklepie i przede wszystkim jest w 100 % naturalny, pozbawiony konserwantów,
stabilizatorów i innych, zbędnych polepszaczy smaku. Do jego przygotowania
potrzebujecie zamykaną buteleczkę lub karafkę, wódkę, laski wanilii i to
wszystko :)
Przepis
pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
-
3 soczyste, duże strąki wanilii
-
1 szklanka wódki
-
szklana buteleczka lub karafka z zamknięciem
Przygotowanie:
Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wkładamy je do
szklanej butelki, wlewamy do buteleczki wódkę (do
całkowitego przykrycia strąków), zamykamy ją i
potrząsamy butelką, aby składniki się wymieszały i dobrze połączyły.
Ekstrakt przechowujemy w ciemnym, suchym miejscu (ale
nie w lodówce), co pewien czas energicznie wstrząsamy buteleczką.
Już
po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesiącach
osiągnie pełny aromat i wtedy jest gotowy do użycia. Dojrzały ekstrakt z
wanilii ma kolor mocnej herbaty.
Jeśli
połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i odłożyć do ponownego
wzmocnienia aromatu. Co pewien czas warto dodawać do niego również laski
wanilii, nawet te puste, by wzmocnić aromat ekstraktu.
Im
więcej lasek wanilii, tym aromat jest mocniejszy a kolor ciemniejszy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz