sobota, 26 marca 2016

Kruche babeczki apple pie

… kruche babeczki mają to coś w sobie, że za każdym razem mogą wyglądać inaczej ;) Dziś w dwóch wersjach – klasycznej kratce i wycinanych wzorkach (kwiatki i motylki). Ciasto kruche jest genialne, chrupiące, kruche i co najważniejsze przyjemnie się z nim współpracuje – nie musiałam dosypywać ani grama mąki :) W środku nadzienie z jabłek, z delikatną nutką cynamonu… no klasyka, ale w tym wydaniu babeczki są niezwykle urocze ;)
Przepis na babeczki znalazłam u Grzegorza.

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych 
wszystkim czytelnikom bloga życzę zdrowych, pogodnych, rodzinnych świąt, 
smacznego jajka i mokrego Dyngusa :)

Składniki: (na ok. 12 – 14 babeczek)

Kruche ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej        
- 200 g. masła
- 4 czubate łyżki cukru          
- 1 cukier waniliowy ( 15 g.) 
- 2 żółtka        
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12 – 18 %

Nadzienie:
- 2 – 3 duże jabłka
- cukier
- cynamon
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Prościej być nie może: wszystkie składniki (oprócz śmietany) przekładamy do miski lub na stolnicę, siekamy masło nożem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy 1 łyżeczkę śmietany. Wyrobione ciasto partiami rozwałkujemy na cienkie placki, wycinamy kółka i wylepiamy nimi foremki dokładnie wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą (drobną!) lub kaszą manną.
Kratkę wycinamy tak, aby i w pionie i w poziomie były po 4 rzędy pasków z ciasta.
Wzorki z kwiatkami i motylami wycinamy malutką foremką.
Wylepione ciastem foremki wypełniamy masą jabłkową, brzegi smarujemy białkiem i dekorujemy szarlotki w kratkę lub wg. uznania.
Masa jabłkowa:
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy je lekko z nadmiaru soku, przekładamy do rondelka z grubym dnem i podprażamy na wolnym ogniu dodając w między czasie do smaku cukier i cynamon – ilość wg. uznania, zależy to od rodzaju jabłek.
Gotowe babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 25 – 30 minut, do lekkiego zarumienienia (czas zależy od rodzaju piekarnika).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz