piątek, 11 marca 2016

Makowiec na kruchym cieście

… jeśli makowiec to Wasze ulubione ciasto i nie wyobrażacie sobie bez niego świat, imienin, czy jakiejkolwiek rodzinnej imprezki to ten przepis jest właśnie dla Was! Jest to bardzo szybka wersja makowca i jednocześnie genialna w swojej prostocie. Najlepszy jest w dniu wypieku, kiedy ciasto kruche jest najbardziej chrupiące… wtedy dosłownie rozpływa się w ustach, spróbujcie sami… Święta już tuż tuż, nie zapomnijcie wpisać go na listę wypieków, to jeden z najlepszych makowców jakie jadłam! ;)
Moją inspiracją był makowiec Aciri.
Składniki:

Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g. zimnego masła lub margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżki kakao

Masa makowa:
- 1 puszka masy makowej 900 g. (u mnie Helio), odciśnięta z nadmiaru wody
- 1 ubite na sztywno białko
- 2 łyżki miodu
- 1 aromat migdałowy
- 50 g. drobno zmielonych i uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
- 50 g. drobnej skorki pomarańczowej, można ją odrobinę zmielić w blenderze

Beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki (oprócz kakao), szybko je zagniatamy i dzielimy ciasto na 3 równe części. Jedną z nich zagniatamy z kakao. Wszystkie trzy części ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do zamrażarki na ok. 1 – 2 godziny.
Masa makowa:
Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki.
Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania partiami cukier i na samym końcu mąkę ziemniaczaną. Piana ma być gęsta i błyszcząca.
Dużą blaszkę (o wymiarach 23 x 28 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część jasnego ciasta, lekko wyrównujemy je dłonią, wykładamy masę makową, ścieramy ciemne ciasto, wykładamy bezę i na wierzch ścieramy drugą część jasnego ciasta.
Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy je ok. 50 – 60 minut, aż ciasto będzie dobrze wypieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz