czwartek, 2 czerwca 2016

Ciasto Lion

… przekładaniec Król Lew ;) Ciasto naprawdę smaczne, szybkie, bez pieczenia, lekkie i pełne batonika Lion :) Do przygotowania w niecałe 3 kwadranse, a efekt jest piorunujący… dla wielbicieli słodkich ciast prawdziwa rozpusta, każdy kawałek to prawdziwa bomba kaloryczna, w dodatku bardzo bardzo słodka, no ale cóż… trudno się jej oprzeć ;) Warto również wypróbować wersję ze Snickersmi.
Przepis znalazłam na blogu u Mysi.
Składniki:
- duże opakowanie herbatników (ok. 36 sztuk)
- 3/4 – 1 puszka masy kajmakowe
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- 1 baton Lion pokrojony w cienkie plasterki

Masa z Lionami:
- 300 g. śmietanki kremówki 36 %
- 250 g. serka mascarpone
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego Delecta
- 4 batony Lion (165 g.), drobno posiekane

Masa śmietankowa:
- 300 g. śmietany kremówki 36 %
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego Delecta
Przygotowanie:
Na dno blaszki (o wymiarach ok. 24 x 24 cm., u mnie 20 x 20 cm.) wykładamy pierwszą warstwę herbatników (12 sztuk). Na ciastka delikatnie wyjmujemy masę kajmakową i wykładamy drugą warstwę herbatników (kolejne 12 sztuk).
Masa z batonikami:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i aromat oraz mascarpone. Po dodaniu serka ubijamy masę jeszcze chwilę – aż krem będzie gładki i jednolity. Na koniec dodajemy drobno posiekane batoniki i łączymy wszystko łyżką.
Gotową masę wykładamy na herbatniki i układamy ostatnią warstwę herbatników.
Masa śmietankowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder oraz aromat.
Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki (jeśli nie macie pewności czy śmietana jest wystarczająco sztywna dodajcie 1 fix do śmietany).
Wierzch ciasta dekorujemy startą na wiórki czekoladą oraz plasterkami batona Lion.
Przed podaniem schładzamy ciasto w lodówce – najlepsze jest kolejnego dnia, choć trudno czekać aż tyle ;)

9 komentarzy:

  1. na większą blaszkę np. 21x25,5cm lub większą jakie proporcje składników ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam na stronę: http://przeliczarka.herokuapp.com/. To przeliczarka do foremek, genialna w swojej prostocie :)

      Usuń
    2. Wyszło mi 1,31 co to znaczy ?

      Usuń
    3. To znaczy, że wszystkie składniki robimy z 1 i 1/3 porcji. Dla przykładu masa śmietankowa:
      - 400 g. śmietany kremówki 36 %
      - 1 i 1/3 pełnej łyżki cukru pudru
      - kilka kropli aromatu waniliowego Delecta

      Usuń
  2. A jeśli mam tortownicę 28cm to jakie proporcje??

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast herbatnikow można dać krakersy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast herbatnikow można dać krakersy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko pamiętaj że krakersy są słone, będzie troszkę inny smak

      Usuń