…
przekładaniec Król Lew ;) Ciasto naprawdę smaczne, szybkie, bez pieczenia,
lekkie i pełne batonika Lion :) Do przygotowania w niecałe 3 kwadranse, a efekt
jest piorunujący… dla wielbicieli słodkich ciast prawdziwa rozpusta, każdy kawałek
to prawdziwa bomba kaloryczna, w dodatku bardzo bardzo słodka, no ale cóż… trudno się jej oprzeć ;) Warto
również wypróbować wersję ze Snickersmi.
Przepis
znalazłam na blogu u Mysi.
Składniki:
- duże
opakowanie herbatników (ok. 36 sztuk)
-
3/4 – 1 puszka masy kajmakowe
-
kilka kostek gorzkiej czekolady
-
1 baton Lion pokrojony w cienkie plasterki
Masa z Lionami:
-
300 g. śmietanki kremówki 36 %
-
250 g. serka mascarpone
-
1 pełna łyżka cukru pudru
-
kilka kropli aromatu waniliowego Delecta
-
4 batony Lion (165 g.), drobno posiekane
Masa śmietankowa:
-
300 g. śmietany kremówki 36 %
-
1 pełna łyżka cukru pudru
-
kilka kropli aromatu waniliowego Delecta
Przygotowanie:
Na
dno blaszki (o wymiarach ok. 24 x 24 cm., u mnie 20 x 20 cm.) wykładamy
pierwszą warstwę herbatników (12 sztuk). Na ciastka delikatnie wyjmujemy masę
kajmakową i wykładamy drugą warstwę herbatników (kolejne 12 sztuk).
Masa
z batonikami:
Śmietanę
ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i aromat oraz
mascarpone. Po dodaniu serka ubijamy masę jeszcze chwilę – aż krem będzie
gładki i jednolity. Na koniec dodajemy drobno posiekane batoniki i łączymy
wszystko łyżką.
Gotową
masę wykładamy na herbatniki i układamy ostatnią warstwę herbatników.
Masa
śmietankowa:
Śmietanę
ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder oraz aromat.
Ubitą
śmietanę wykładamy na herbatniki (jeśli nie macie pewności czy śmietana jest
wystarczająco sztywna dodajcie 1 fix do śmietany).
Wierzch
ciasta dekorujemy startą na wiórki czekoladą oraz plasterkami batona Lion.
Przed
podaniem schładzamy ciasto w lodówce – najlepsze jest kolejnego dnia, choć
trudno czekać aż tyle ;)
na większą blaszkę np. 21x25,5cm lub większą jakie proporcje składników ?
OdpowiedzUsuńZapraszam na stronę: http://przeliczarka.herokuapp.com/. To przeliczarka do foremek, genialna w swojej prostocie :)
UsuńWyszło mi 1,31 co to znaczy ?
UsuńTo znaczy, że wszystkie składniki robimy z 1 i 1/3 porcji. Dla przykładu masa śmietankowa:
Usuń- 400 g. śmietany kremówki 36 %
- 1 i 1/3 pełnej łyżki cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego Delecta
A jeśli mam tortownicę 28cm to jakie proporcje??
OdpowiedzUsuńteż ok 1 i 1/3porcji
UsuńCzy zamiast herbatnikow można dać krakersy?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast herbatnikow można dać krakersy?
OdpowiedzUsuńMożna, tylko pamiętaj że krakersy są słone, będzie troszkę inny smak
Usuń