sobota, 1 kwietnia 2017

Pizza bezglutenowa

… w weekend zaszalejemy! – zapraszam Was na domową, bezglutenową pizzę... To mój pierwszy krok w poszukiwaniu dobrej pizzy bezglutenowej. Chyba każdy się ze mną zgodzi, że pizza bezglutenowa jest na wagę złota? ;) W poszukiwaniu ideału lub chociaż w smaku pizzy na tyle dobrej, by dla niej zgrzeszyć na diecie znalazłam ten przepis. Pizza jest naprawdę niezła jak na bezglutenowa, dlatego wszystkim, którzy tęsknią za smakiem domowej pizzy szczerze ją polecam :) Użyłam mąki takie jak w przepisie – wszystkie udało mi się kupić w supermarkecie Auchan (szukajcie na regale ze zwykłą mąką). Smacznego…
Składniki: (na 2 pizze)
- 3/4 szklanki mąki z tapioki
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/3 szklanki mąki owsianej[1] lub z sorgo
- 1 łyżka siemienia lnianego, zmielonego (pominęłam)
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 opakowanie drożdży instant bezglutenowych (7 g.)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 2 białka jajek
Konsystencja ciasta na pizzę po wyrobieniu mikserem.
Przygotowanie:
W niedużym garnku łączymy wszystkie mąki, zmielone siemię lniane (jeśli używacie) i sól.
W małym garnuszku podgrzewamy mleko (ma być lekko ciepłe, nie gorące). Do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże.
Do mąki stopniowo wlewamy mleko z drożdżami, jednocześnie mieszając łyżką. Po połączeniu składników dodajemy oliwę oraz białka i ucieramy masę mikserem na małych obrotach przez ok. 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
2 tortownice o średnicy ok. 24 – 26 cm. wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz tortownicy wypuszczając papier na zewnątrz (ja użyłam 2 okrągłe blaszki do pizzy, które również wyłożyłam papierem do pieczenia).
Do każdej tortownicy przekładamy, a właściwie przelewamy po połowie ciasta. To ciasto na pizzę jest zupełnie inne niż klasyczne ciasto na pizzę z mąki pszennej – jest dość luźne, w konsystencji przypomina gęstą śmietanę lub budyń. Przelane ciasto rozsmarowujemy za pomocą łyżki po prawie całej powierzchni formy i ponownie odstawiamy  ciasto do wyrośnięcia, na ok. 30 minut.
Wyrośnięte pizze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni i pieczemy pizzę 3 minuty. Po 3 minutach smarujemy pizzę sosem pomidorowym, układamy ulubione dodatki (u mnie szynka konserwowa, ser feta, ananas oraz mieszanka serów: mozarelli i cheddar) i pieczemy pizzę jeszcze przez ok. 5 – 7 minut do momentu, aż spód pizzy będzie ładnie zarumieniony. Moja uwaga: uważajcie na drugi czas pieczenia pizzy – każdy piekarnik jest inny, w jednym wystarczą zaledwie 4 minuty, aby pizza się dobrze upiekła, w innym potrzeba zdecydowanie więcej czasu. Ja piekłam moje pizze 5 minut (funkcja termoobieg + góra – dół).


[1] Mąka owsiana często bywa zanieczyszczona przez gluten – należy szukać mąki z certyfikatem, dokładnie oczyszczonej z glutenu. Zwykła mąka owsiana może być spożywana wyłącznie przez osoby na diecie bezglutenowej, osoby z celiakią powinny jej unikać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz