Mąka
pszenna to główny i niezastąpiony składnik większości przepisów. Najgorszą
bolączką osób na diecie bezglutenowej jest stworzenie odpowiedniej mieszanki
mąk, która zastąpiłaby idealnie mąkę pszenną. Oto kilka najpopularniejszych mąk
bezglutenowych, kilka słów o nich i podpowiedzi, którą mąkę do czego
wykorzystać. Pamiętajcie jednak, że żadna mąka bezglutenowa w 100% nie zastąpi
mąki pszennej. Prawie do każdego przepisu trzeba dobrać odpowiedni mix mąk
bezglutenowych, by uzyskać dobry efekt.
Mąka, skrobia ziemniaczana
– najpopularniejsza mąka, dostępna w niemalże każdym sklepie. Ma postać
sypkiego proszku. Najczęściej stosowana jest jako baza do przygotowania
budyniu, kisielu, klusek śląskich lub jako zagęszczacz do sosów. Z tej mąki
powstaje znakomita babka bezglutenowa.
Tapioka –
mąka uzyskiwana z manioku, sypka, neutralna w smaku. Podobnie jak mąka
ziemniaczana świetna jako baza do produkcji budyniu, kisielu i jako zagęszczacz
sosów. Jest również głównym składnikiem bardzo smacznej pizzy bezglutenowej (przepis
wkrótce pojawi się na blogu) ;)
Mąka ryżowa
– bardzo dobry substytut mąki pszennej, wyrabiana z ryżu, średnio miałka, o
wyraźnej strukturze, ma delikatny smak i zapach. Warto ją łączyć z innymi
mąkami, sama w sobie słabo wiąże ciasto. Znakomita do wypieku chleba, pizzy, naleśników i ciast.
Mąka kukurydziana
– o lekko słodkawym posmaku i pastelowym, żółtym kolorze. Często stosowana do
wyrobu klusek, naleśników, tortilli i słodkich wypieków: ciast, ciasteczek (ciasta
z jej dodatkiem są kruche i delikatne). Znajduje również doskonałe zastosowanie
jako panierka do kotletów i ryb.
Mąka jaglana – lekko
gorzkawa w smaku, nie ma co przesadzać z jej ilością. Można ją stosować do
różnych wypieków, np. kruchych ciast, czy ciasteczek.
Mąka gryczana
– wyrabiana z ziaren gryki lub niepalonej kaszy gryczanej, ma
charakterystyczny, podpalany smak i ze względu na intensywny aromat należy ją
mieszać z innymi gatunkami mąk. Jest bardzo bogata w cenne składniki odżywcze,
m.in. żelazo, białko, błonnik, a także witaminy z grupy B. Wykorzystywana jest
m.in. do wyrobu chleba, makaronu i pierogów.
Mąka z amarantusa
– charakteryzuje się dużą zawartością
żelaza i wapnia. Ma lekko orzechowy smak, świetna do przygotowywania placków,
ciast, a także jako panierka – dobrze zastępuje bułkę tartą.
Mąka migdałowa
– bardzo odżywcza mąka, zawiera w sobie naturalny tłuszcz, świetna do słodkich
wypieków – ciast, ciasteczek, biszkoptów. Jest głównym składnikiem francuskich
ciasteczek – makaroników. Ma jeden duży minus: jest dość droga, to niewątpliwie
najdroższa mąka w spisie moich mąk.
Mąka z ciecierzycy
– mąka z cieciorki, dość miałka, ale charakterystyczna w smaku. Najlepiej
używać ją w połączeniu z różnymi
gatunkami mąk.
Mąka owsiana
– mąka najczęściej zanieczyszczona przez gluten, trzeba szukać mąki z
certyfikatem, najlepiej na półkach ze zdrową żywnością. Ta mąka często jest używana
do produkcji ciast i deserów, ale nie tylko – świetnie zastępuje mąkę pszenną i
śmietanę w zupach i sosach.
Ile kosztuje mąka
bezglutenowa? Biorąc pod uwagę, że
mąkę pszenną kupimy za ok. 2 zł. za 1 kg. jest dość droga. W zależności od
rodzaju mąki, jaką wybierzemy ceny kształtują się w granicach 3 – 10 zł. za 1
kg. Przykładowe ceny mąk pokazuję w zestawieniu poniżej. Wszystkie mąki udało
mi się kupić w supermarkecie Auchan, ale... no właśnie zawsze jest jakieś ale
:) Niestety większość mąk z mojego zestawienia ma dopisek: może zawierać
gluten – czytajcie dokładnie etykiety.
Mąka ziemniaczana: ok. 5 zł. za 1 kg.
Mąka ziemniaczana: ok. 5 zł. za 1 kg.
Mąka
z manioku – tapioka: ok. 5 zł. za 500 g.
Mąka
kukurydziana: 3 – 4 zł. za 1 kg.
Mąka
jaglana: ok. 5 zł. za 500 g.
Mąka
gryczana Melvit: ok. 7 zł. za 1 kg.
Mąka
z amarantusa: ok. 5 – 6 zł. za 500 g.
Mąka
migdałowa: ok. 10 zł. za 500 g.
Mąka
z cieciorki Melvit: 9 zł. za 1 kg. mąki
Mąka owsiana z certyfikatem: ok. 5 zł. za 0,5 kg.
(zwykła mąka owsiana: ok. 5 zł. za 1 kg.)
Certyfikowane mąki dostępne są raczej w sklepach BIO,
na stoiskach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych. Sieć
sklepów Piotr i Paweł ma również w swojej ofercie kilka mąk bezglutenowych:
ryżową (ok. 5,99 zł. za 0,5 kg.), z ciecierzycy (ok. 8,79 zł. za 0,5 kg.), jaglaną
(ok. 6,99 zł. za 0,5 kg.), gryczaną białą (ok. 7,99 zł. za 0,5 kg.), z
siemienia lnianego (ok. 6,99 zł. za 0,5 kg.).
Możecie
wybrać również gotowe mieszanki mąk, np. mąkę bezglutenową do wypieku
chleba Schär Mix B: ok. 17 zł. za 1 kg. (skład: skrobia kukurydziana,
mąka ryżowa, białko łubinu, glukoza, błonnik jabłkowy, zagęstnik:
hydroksypropylometyloceluloza, sól)… i tu pojawia się problem! Dlaczego w
gotowych mieszankach zawsze pojawiają się jakieś sztuczne dodatki?!
Hydroksypropylometyloceluloza
– aż trudno wymówić! W skrócie: E 464: emulgator, zagęstnik, substancja
żelująca, stabilizator… może wywoływać reakcje alergiczne i choć uznawana jest
za nieszkodliwą w produktach spożywczych w składzie zdrowej żywności brzmi
kiepsko, żeby nie powiedzieć przerażająco…
Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńOsobiście uważam że dzisiaj najbardziej ważna w motoryzacji jest ekonomiczność danego pojazdu. Producenci prześcigają się w nowinkach technologicznych często zapominająć o redukcji spalania auta, a potem celowo fałszują wyniki spalania. Przykładem dość głośnym był w ostatnich latach Volkswagen. Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy ten komentarz miał być do tego wpisu, ale dziękuję - poprawiła mi Pani nastrój :)))
Usuń