piątek, 23 stycznia 2015

Piernik z dżemem porzeczkowym

… szybki piernik do przygotowania w kilka chwil, puszysty, dzięki dodatkowi dżemu delikatnie wilgotny i z grubą warstwą polewy… Ten piernik z reguły zawsze pęka, ale taki jego urok: wystarczy ściąć górkę i oblać go polewą ;) Smacznego, polecam.
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:

Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych (ok. 300 g.)
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 szklana oleju
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Polewa:
- użyłam polewy z tego przepisu
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, ciągle miksując dodajemy na przemian mąkę i mleko, później stopniowo wlewamy olej. Na koniec dodajemy kakao, cynamon, sodę i przyprawę do piernika, delikatnie wszystko łączymy i dodajemy dżem.
Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia  (o wymiarach ok. 24 na 36 cm.), wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy piernik do tzw. suchego patyczka, ok. 45 minut.
Po ostudzeniu dekorujemy piernik polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz