…
szybki piernik do przygotowania w kilka chwil, puszysty, dzięki dodatkowi dżemu
delikatnie wilgotny i z grubą warstwą polewy… Ten piernik z reguły zawsze pęka,
ale taki jego urok: wystarczy ściąć
górkę i oblać go polewą ;) Smacznego, polecam.
Przepis
pochodzi z tej strony.
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki
mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 słoik
dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych (ok. 300 g.)
- 2 szklanki
cukru
- 2 szklanki
mleka
- 1 szklana
oleju
- 1 cukier
wanilinowy
- 2 łyżeczki
cynamonu
- 2 łyżeczki
sody oczyszczonej
- 2 łyżki
kakao ciemnego
- 2 łyżeczki
przyprawy do piernika
Polewa:
-
użyłam polewy z tego przepisu
Przygotowanie:
Jajka
ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, ciągle miksując dodajemy
na przemian mąkę i mleko, później stopniowo wlewamy olej. Na koniec dodajemy
kakao, cynamon, sodę i przyprawę do piernika, delikatnie wszystko łączymy i
dodajemy dżem.
Gotową masę przekładamy
do formy wyłożonej papierem do pieczenia (o wymiarach ok. 24 na 36 cm.), wstawiamy
ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy piernik do
tzw. suchego patyczka, ok. 45 minut.
Po
ostudzeniu dekorujemy piernik polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz