środa, 11 marca 2015

Ciasto czekoladowe na jogurcie

… wilgotne i mocno czekoladowe ciasto, doskonałe do popołudniowej herbatki. Bardzo szybkie i bezproblemowe do wykonania, w zasadzie nie wymaga nawet użycia miksera, wystarczy wymieszać ze sobą składniki, upiec ciasto i gotowe :) Dzięki dodatkowi jogurtu i dżemu jest soczyste i wilgotne, a pomimo to jest lekkie i puszyste. Do tego odrobina polewy czekoladowej i już ;) Z tego przepisu można upiec również babeczki, zasada jest ta sama – pieczemy je do tzw. suchego patyczka, ok. 15 minut. Smacznego!
Przepis znalazłam tu, tłumaczenie moje.
Składniki:
- 100 g. cukru
- 60 g. cukru pudru lub cukru brązowego
 - 125 ml. oleju
 - 60 – 100 g. dżemu, np. jagodowego (u mnie czarna porzeczka)
- 180 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu waniliowego
- 45 g. ciemnego kakao 
- 200 ml. jogurtu naturalnego
- 50 ml. mleka 3,2%

Polewa:
- 25 g. masła
- 50 g. ciemnej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki
Przygotowanie:
W jednej miseczce łączymy cukier, cukier puder, cukier waniliowy, olej i dżem.
W drugiej miseczce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
Do mieszaniny mąki dodajemy mieszaninę cukru, oleju i dżemu, a następnie dodajemy jogurt z mlekiem i dokładnie wszystko łączymy.
Gotową masę przekładamy (ciasto jest bardzo gęste) do formy (keksówki o wymiarach ok. 26 × 12 cm. – wymiary górne blaszki), wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto do tzw. suchego patyczka – ok. 40 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy lekko ostygnie delikatnie wyjmujemy je z formy i jeszcze ciepłe oblewamy polewą.
Polewa:
W małym rondelku podgrzewamy wszystkie składniki, aż się dokładnie połączą.

18 komentarzy:

  1. Cos takiego szukalam ,zaraz zabieram sie za pieczenie..Maria

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne!!! zawsze wychodzą :-) Polecam wszystkim :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zastąpić olej masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, więc nie podpowiem. Na oleju zawsze wychodzi :)

      Usuń
  4. Przepyszne, mocno czekoladowe. Ja zamiast dżemu, dodaję powidła śliwkowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie wyjelam z piekarnika ,ciasto troszke zmodyfikowalam zrobilam podwojna porcje ale cukru dalam tylko jak na jedna i dodalam truskawki mrozone,pozniej dam znac jak smakowalo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No to posmakowalismy, ciacho pycha wilgotne i cudnie czekoladowe na stale zagosci w naszym domu ,dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobione, wszystko zgodnie z przepisem, tyle ze upieczone w okraglej formie o srednicy 20cm, pieklam 10 minut dluzej- wyszlo super, fajna konsystencja, i - pomimo moich watpliwosci - wcale nie jest zbyt slodkie, a powiedzialabym nawet, ze raczej wytrawne. Gratulacje i dzieki za przepis :) polecam kazdemu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Co jeśli nie mam dżemu? Czym go można zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna pominąć ale to m.in. dżem nadaje wilgoci ciastu. Można w zamian dać ze 2 łyżki więcej ej jogurtu.

      Usuń
  9. Upiekłam z dżemem pomarańczowym i jogurtem pomarańczowym. Wyszło pyszne! Zadziwia mnie brak jajek, ale rzeczywiście dobrze się piecze.
    Dziękuję za przepis, będę go używać nie raz!

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie właśnie upieklam. Przepięknie pachnie. Jestem niezmiernie ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mikserem czy ręcznie można ciasto połączyć?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mogę dodać domowy dżem morelowy? On jest bardziej jak mus, nie będzie za rzadki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, jeśli jest bardzo rzadki spróbuj dać odrobinę mniej.

      Usuń
  13. Wyszło bardzo dobre . Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń