…
wilgotne i mocno czekoladowe ciasto, doskonałe do popołudniowej herbatki.
Bardzo szybkie i bezproblemowe do wykonania, w zasadzie nie wymaga nawet użycia
miksera, wystarczy wymieszać ze sobą składniki, upiec ciasto i gotowe :) Dzięki
dodatkowi jogurtu i dżemu jest soczyste i wilgotne, a pomimo to jest lekkie i
puszyste. Do tego odrobina polewy czekoladowej i już ;) Z tego przepisu można
upiec również babeczki, zasada jest ta sama – pieczemy je do tzw. suchego
patyczka, ok. 15 minut. Smacznego!
Przepis znalazłam tu, tłumaczenie moje.
Składniki:
- 100 g. cukru
- 60 g.
cukru pudru lub cukru brązowego
- 125
ml. oleju
- 60 –
100 g. dżemu, np. jagodowego (u mnie czarna porzeczka)
- 180 g. mąki pszennej
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- 1
łyżeczka sody
- 1
łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu waniliowego
- 45 g.
ciemnego kakao
- 200 ml. jogurtu naturalnego
- 200 ml. jogurtu naturalnego
- 50 ml. mleka 3,2%
Polewa:
-
25 g. masła
-
50 g. ciemnej czekolady
-
3 łyżki śmietany kremówki
Przygotowanie:
W
jednej miseczce łączymy cukier, cukier puder, cukier waniliowy, olej i dżem.
W
drugiej miseczce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
Do
mieszaniny mąki dodajemy mieszaninę cukru, oleju i dżemu, a następnie dodajemy
jogurt z mlekiem i dokładnie wszystko łączymy.
Gotową
masę przekładamy (ciasto jest bardzo gęste) do formy (keksówki o wymiarach ok. 26
× 12 cm. – wymiary górne blaszki), wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto do tzw. suchego patyczka – ok. 40
minut.
Upieczone
ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy lekko ostygnie delikatnie wyjmujemy je z formy
i jeszcze ciepłe oblewamy polewą.
Polewa:
W małym
rondelku podgrzewamy wszystkie składniki, aż się dokładnie połączą.
Cos takiego szukalam ,zaraz zabieram sie za pieczenie..Maria
OdpowiedzUsuńpyszne!!! zawsze wychodzą :-) Polecam wszystkim :-)
OdpowiedzUsuńBez jajek?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić olej masłem?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, więc nie podpowiem. Na oleju zawsze wychodzi :)
UsuńPrzepyszne, mocno czekoladowe. Ja zamiast dżemu, dodaję powidła śliwkowe.
OdpowiedzUsuńWlasnie wyjelam z piekarnika ,ciasto troszke zmodyfikowalam zrobilam podwojna porcje ale cukru dalam tylko jak na jedna i dodalam truskawki mrozone,pozniej dam znac jak smakowalo:)
OdpowiedzUsuńNo to posmakowalismy, ciacho pycha wilgotne i cudnie czekoladowe na stale zagosci w naszym domu ,dziekuje
OdpowiedzUsuńZrobione, wszystko zgodnie z przepisem, tyle ze upieczone w okraglej formie o srednicy 20cm, pieklam 10 minut dluzej- wyszlo super, fajna konsystencja, i - pomimo moich watpliwosci - wcale nie jest zbyt slodkie, a powiedzialabym nawet, ze raczej wytrawne. Gratulacje i dzieki za przepis :) polecam kazdemu!
OdpowiedzUsuńCo jeśli nie mam dżemu? Czym go można zastąpić?
OdpowiedzUsuńMozna pominąć ale to m.in. dżem nadaje wilgoci ciastu. Można w zamian dać ze 2 łyżki więcej ej jogurtu.
UsuńUpiekłam z dżemem pomarańczowym i jogurtem pomarańczowym. Wyszło pyszne! Zadziwia mnie brak jajek, ale rzeczywiście dobrze się piecze.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, będę go używać nie raz!
Właśnie właśnie upieklam. Przepięknie pachnie. Jestem niezmiernie ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńMikserem czy ręcznie można ciasto połączyć?
OdpowiedzUsuńtrzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach
UsuńCzy mogę dodać domowy dżem morelowy? On jest bardziej jak mus, nie będzie za rzadki?
OdpowiedzUsuńMożna, jeśli jest bardzo rzadki spróbuj dać odrobinę mniej.
UsuńWyszło bardzo dobre . Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń