środa, 11 marca 2015

Ciasto czekoladowe na jogurcie

… wilgotne i mocno czekoladowe ciasto, doskonałe do popołudniowej herbatki. Bardzo szybkie i bezproblemowe do wykonania, w zasadzie nie wymaga nawet użycia miksera, wystarczy wymieszać ze sobą składniki, upiec ciasto i gotowe :) Dzięki dodatkowi jogurtu i dżemu jest soczyste i wilgotne, a pomimo to jest lekkie i puszyste. Do tego odrobina polewy czekoladowej i już ;) Z tego przepisu można upiec również babeczki, zasada jest ta sama – pieczemy je do tzw. suchego patyczka, ok. 15 minut. Smacznego!
Przepis znalazłam tu, tłumaczenie moje.
Składniki:
- 100 g. cukru
- 60 g. cukru pudru lub cukru brązowego
 - 125 ml. oleju
 - 60 – 100 g. dżemu, np. jagodowego (u mnie czarna porzeczka)
- 180 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu waniliowego
- 45 g. ciemnego kakao 
- 200 ml. jogurtu naturalnego
- 50 ml. mleka 3,2%

Polewa:
- 25 g. masła
- 50 g. ciemnej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki
Przygotowanie:
W jednej miseczce łączymy cukier, cukier puder, cukier waniliowy, olej i dżem.
W drugiej miseczce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
Do mieszaniny mąki dodajemy mieszaninę cukru, oleju i dżemu, a następnie dodajemy jogurt z mlekiem i dokładnie wszystko łączymy.
Gotową masę przekładamy (ciasto jest bardzo gęste) do formy (keksówki o wymiarach ok. 26 × 12 cm. – wymiary górne blaszki), wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto do tzw. suchego patyczka – ok. 40 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy lekko ostygnie delikatnie wyjmujemy je z formy i jeszcze ciepłe oblewamy polewą.
Polewa:
W małym rondelku podgrzewamy wszystkie składniki, aż się dokładnie połączą.

2 komentarze:

  1. Cos takiego szukalam ,zaraz zabieram sie za pieczenie..Maria

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne!!! zawsze wychodzą :-) Polecam wszystkim :-)

    OdpowiedzUsuń