środa, 25 marca 2015

Cytrynowe ciasto do odrywania

… królewskie śniadanie :) Jeśli chcecie, aby niedzielny poranek był zupełnie wyjątkowy upieczcie drożdżóweczkę z tego przepisu! Jest lekka, puszysta, cudnie pachnie cytryną, pomarańczami no i ten słodki lukier… mówię Wam, cud, miód, malina cytryna ;) Podajcie ją na ciepło, a najlepiej na gorąco prosto z pieca… smacznego! A może upieczecie ją na święta? Odrywanie ciasta jest genialne :)
Przepis bajaderki z forum MniamMniam.
Składniki:

Ciasto:
- 2 i 3/4 szklanki (350 g.) mąki pszennej       
- 1/4 szklanki cukru   
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant (8 – 9 g.)        
- szczypta soli
- 1/3 szklanki mleka   
- 55 g. masła  
- 1/4 szklanki wody   
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie 1 łyżeczka aromatu waniliowego)    
- 2 duże jajka 

Cytrynowa posypka:          

- 1/2 szklanki cukru   
- 3 łyżki skórki otartej z cytryny (3 cytryny)
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy (1 pomarańcza)         

Dodatkowo:
- 50 g. rozpuszczonego masła
- lukier (3/4 szklanki cukru pudru roztarte z odrobiną wrzątku)

Przygotowanie:
W misie miksera łączymy 2 szklanki mąki z cukrem, drożdżami i solą.
Mleko z masłem podgrzewamy na średnim ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści. Po chwili zdejmujemy mleko z ognia, dodajemy wodę i po chwili, gdy mleko lekko przestygnie aromat.
Przestudzone mleko dodajemy do mąki i łączymy wszystko łopatką, dodajemy jajka, jedno po drugim, 1/2 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto mikserem, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące).
Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę lub do miski i wyrabiamy je przez kilka minut, podsypując ewentualnie pozostałą mąką – końcowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne jak plastelina i nie kleić sie do rąk (nie warto dodawać za dużo mąki – ciasto po upieczeniu straci swoją puszystość!).  
Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W między czasie przygotowujemy cytrusową posypkę: cukier łączymy ze skórkami cytrusowymi w małej miseczce, aż wszystko się dokładnie połączy. Roztapiamy również pozostałe 50 g. masła, które będzie nam potrzebne do posmarowania ciasta.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na dokładnie oprószoną mąką stolnice, rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm., smarujemy roztopionym masłem, oprószamy posypką (najlepiej na końcu wklepać ją w ciasto dłonią) i kroimy ciasto na 5 poprzecznych pasków (tnąc nożem pionowo z góry na dół aż powstaną paski o wymiarach 30 x 10 cm.).       
Następnie nakładamy wszystkie paski jeden na drugi i ponownie kroimy ciasto w paski, na ok. 6 równych części, które przekładamy do keksówki o długości 20 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia, na około 45 – 60 minut. 
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 – 180 stopni i pieczemy je do tzw. suchego patyczka, ok. 25 – 30 minut. W trakcie pieczenia warto przykryć ciasto folią aluminiową, aby zbytnio się nie przypiekło.
Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy ciasto lukrem.

1 komentarz: