…
dwukolorowy deser truskawkowo – śmietankowy, podawany schłodzony, idealny na
lato, ale nie tylko ;) Dwie warstwy: truskawkowa oraz śmietankowa z bezami, wierzch oprószony
ciasteczkami digestive. W oryginale ten deser podawany jest ze świeżymi
truskawkami oraz bitą śmietaną, u mnie mus truskawkowy (użyłam mrożone owoce) +
krem, który zawsze wykorzystuję do tortu śmietankowego: śmietana kremówka +
serek mascarpone. Ten deser jest wybitnie dobry, genialny w swojej prostocie, a
podany w kieliszkach robi piorunujące wrażenie. Polecam, smacznego!
Składniki: (na
ok. 5 – 6 małych porcji)
-
400 g. truskawek, świeżych lub mrożonych
-
1 mały cukier waniliowy
-
1 łyżeczka octu balsamicznego
-
2 – 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
-
400 g. śmietany kremówki 36 %
-
125 g. serka mascarpone
-
2 czubate łyżki cukru pudru
-
kilka kropli aromatu waniliowego (polecam firmy Delecta)
-
30 g. bez (lub więcej, wg. uznania) + kilka do dekoracji
-
3 – 4 ciastka typu digestive, drobno pokruszone
Przygotowanie:
Truskawki
posypujemy cukrem waniliowym, octem i odstawiamy na jakiś czas, aby owoce
puściły sok. Truskawki mrożone warto wcześniej odrobinę rozmrozić.
Po
chwili ucieramy owoce i ewentualnie do smaku dodajemy odrobinę cukru pudru,
ilość wg. upodobań.
Śmietanę
ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodając w między czasie aromat. Pod koniec
ubijania dodajemy również serek mascarpone i ubijamy krem do gładkości. Na
koniec dodajemy do kremu pokruszone bezy i delikatnie wszystko łączymy.
Deser
układamy w pucharkach lub kieliszkach warstwowo; najpierw mus truskawkowy,
później krem śmietankowy i tak wg. uznania po kilka warstw (u mnie 2 warstwy
truskawkowe i 2 śmietankowe). Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i
dekorujemy bezą.
Ze
względu na bezy, które są w kremie deser przygotowujemy bezpośrednio przed
podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz