poniedziałek, 26 października 2015

Tort Dusty

… tort dla fanów samolotów :) Tort na klasycznym biszkopcie, z ulubionym kremem, no i dżem, czekodżem dla podkreślenia smaku. Dekoracja z kremu maślanego, niewątpliwie wyjątkowa ;) Do utworzenia formy, kształtu samolotu przydał mi się film elly, z gotowego wzoru zaokrągliłam przód samolotu i oto i jest… słodki Dusty w pełnej klasie! Smacznego ;)
Składniki:

Biszkopt:
- 8 jajek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 200 g. mąki pszennej
- 75 g. maki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
- 1 serek mascarpone
- 2 śmietany 36 %
- 1 śmietan – fix
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 2 – 3 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku

Dodatkowo:
- 2/3 słoiczka dżemu z czekowiśni
- nosek: odrobina czarnej masy cukrowej + 3 ciastka – cienkie rurki

Krem do dekoracji:
- 700 g. miękkiego masła, pokrojonego na małe kawałki
- 9 białek
- 2 i 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- kolorowe barwniki: czarny, pomarańczowy i niebieski
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na najwyższych obrotach miksera ubijamy na sztywną pianę białka. Nie wyłączając miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy cukier, a następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec wsypujemy do garnka przesianą mąkę, proszek i delikatnie wmieszujemy je do masy – łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Dno formy (o wymiarach 23 x 33 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy, przelewamy ciasto do formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, przekręcamy go do góry dnem, aby się wyrównał i odstawiamy go na bok na co najmniej kilka godzin. Najlepiej upiec go 1 dzień wcześniej, wtedy biszkopt lepiej się kroi.
Krem:
W jednym garnku ubijamy mascarpone (krótko, na najwolniejszych obrotach).
W drugim garnku ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, dodając pod koniec ubijania cukier, aromat i śmietan – fix.
Gdy kremówka będzie już sztywna dodajemy do niej serek mascarpone i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Krem maślany:
Krem przygotowujemy analogicznie jak w tym przepisie z powyższych proporcji – 1 i 1/2 porcji, następnie dzielimy go na kilka części, dodajemy barwniki i gotowe.
Ostudzony biszkopt okrajamy wg. wzoru tworząc formę samolotu, ponczujemy tort (70 ml. wódki + 60 ml. herbaty lub sama herbata jeśli tort jest dla dzieci), przekładamy dżemem, kremem i dołączamy nosek oraz tylne stery (należy wesprzeć je wykałaczką, aby nie odpadły).  Wierzch dekorujemy kremem maślanym wg. upodobań, u mnie wzorem był samolot synka – Dusty :)

3 komentarze: