niedziela, 19 czerwca 2016

Pasta z makreli wędzonej

… coś z niczego, pyszne, genialne śniadanko z kilku składników, ryba jak ryba, ale w wersji pasty… mistrzostwo ;) Świetnie smakuje również jako przekąska posmarowana na małych kromkach bagietki, grzankach lub krakersach. W sezonie można ją podać ze świeżym szczypiorkiem lub cebulką. Smacznego…
Składniki: (na 1 – 2 porcje)
- 1 średnia makrela wędzona
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 pełne łyżki majonezu
- pieprz ziołowy

Przygotowanie:
Rybę oddzielamy od skóry i ości (z rybki o wadze 330 g. otrzymałam 135 g. farszu), dokładnie rozdrabniamy ją widelcem, dodajemy jajko starte na tarce, musztardę, koncentrat oraz majonez i dokładnie wszystko łączymy do otrzymania pasty o konsystencji serka kanapkowego. Na końcu doprawiamy pastę pieprzem ziołowym (ja dałam 4 duże szczypty).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz