czwartek, 2 czerwca 2016

Sernik czekoladowo – orzechowy z nutellą

… sernik marzenie, czekoladowy, aksamitny, wręcz mazisty, ot taka jedna wielka trufla :) Sam spód ma w sobie już to coś, dodatek orzechów sprawia, że spód jest chrupiący i taki wyjątkowy… Do tego masa serowa, z dużą dawką pysznej nutelli. Czy jest ktoś kto nie lubi nutelli? ;) Wbrew pozorom sernik nie jest przesłodzony, smaki są idealnie wywarzone, dodatek kawy z pewnością podkręca smak. Wierzch zdobi cienka warstwa polewy czekoladowej i podprażone orzechy laskowe. Jest to jeden z tych wypieków do których z pewnością i z wielką przyjemnością będę wracać, a to chyba dla niego najlepsza rekomendacja :)
Przepis znalazłam na blogu Caketime, lekko go zmodyfikowałam.
Składniki: (z połowy porcji, na tortownicę o średnicy 16 cm.)

Spód:
- 30 g. drobno zmielonych, podprażonych orzechów laskowych
- 60 g. ciastek digestive, zmielonych w blenderze (w wersji bezglutenowej ciastka bezglutenowe)
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 40 g. masła orzechowego

Masa serowa:
- 200 g. twarogu sernikowego (u mnie Piątnica)
- 200 g. serka typu Philadelphia (u mnie serek naturalny Twój Smak Piątnicy)          
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej              
- 1/2 łyżki gorącej wody         
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 35 g. ciemnego, gorzkiego kakao      
- 100 g. cukru            
- 165 g. nutelli (takie dobre 1/2 szklanki)         
- 2 duże jajka

Dodatkowo:
- polewa: 25 g. śmietany kremówki 36 % + 25 g. nutelli + 50 g. czekolady gorzkiej
- garść lekko zmielonych, podprażonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą, wylepiamy masą dno tortownicy (o średnicy 16 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
W średniej wielkość garnku ucieramy twaróg, serek, cukier, kakao, mąkę i kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku – krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Po chwili dodajemy po kolei jajka oraz nutellę i jeszcze przez chwilę ubijamy masę mikserem, nie za długo, aby zbytnio nie napowietrzać masy serowej.
Gotową masę przekładamy na schłodzony spód, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę w piekarniku do 150 stopni i pieczemy sernik kolejne 20 minut – powierzchnia sernika być ścięta i sprężysta.
Po ostudzeniu dekorujemy sernik polewą i orzechami.
Polewa:
Śmietanę podgrzewamy w małym garnuszku, gdy się zagotuje dodajemy nutellę, czekoladę i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz