niedziela, 19 marca 2017

Kluski leniwe bezglutenowe

… twarogowe kluseczki w wersji gluten free :) Kluseczki są podobne do tych tradycyjnych, wykonane są jednak na mieszance mąk bezglutenowych: mąki ziemniaczanej i kukurydzianej. Kluski wychodzą sprężyste i delikatne, w smaku bardzo przypominają te klasyczne :) Dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej lub ograniczają gluten bardzo fajny przepis, polecam. 
Składniki: (na 3 – 4 małe porcje)
- 400 g. chudego twarogu (w wersji mniej light można użyć twaróg tłusty lub półtłusty)
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
+ ewentualnie dodatki: u mnie 1 łyżeczka masła i odrobina cukru 
W trakcie przygotowań...
Przygotowanie:
Twaróg, żółtko i cukier rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy je do twarogu i dokładnie wszystko łączymy, np. widelcem. Na blat kuchenny przesypujemy obie mąki, przekładamy ciasto twarogowe i ugniatamy je do czasu, aż przestanie się lepić i będzie gładkie. Po wyrobieniu ciasto delikatnie się jeszcze klei, ale nie należy dosypywać więcej mąki, aby kluski po ugotowaniu nie wyszły twarde.
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części, formujemy wałeczki, lekko je spłaszczamy nożem i tniemy na podłużne paseczki o długości ok. 1 – 1,5 cm.
Gotowe kluseczki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do miękkości, ok. 2 minuty od wypłynięcia kluseczek na powierzchnię.
Bezglutenowe leniwe podajemy np. polane odrobiną masła i posypane cukrem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz