- 400 g. chudego twarogu (w wersji mniej light można użyć twaróg tłusty
lub półtłusty)
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
+
ewentualnie dodatki: u mnie 1 łyżeczka masła i odrobina cukru
Przygotowanie:
Twaróg,
żółtko i cukier rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Białko
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy je do twarogu i dokładnie wszystko łączymy,
np. widelcem. Na blat kuchenny przesypujemy obie mąki, przekładamy ciasto
twarogowe i ugniatamy je do czasu, aż przestanie się lepić i będzie gładkie. Po
wyrobieniu ciasto delikatnie się jeszcze klei, ale nie należy dosypywać więcej
mąki, aby kluski po ugotowaniu nie wyszły twarde.
Gotowe
ciasto dzielimy na 4 części, formujemy wałeczki, lekko je spłaszczamy nożem i
tniemy na podłużne paseczki o długości ok. 1 – 1,5 cm.
Gotowe
kluseczki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do miękkości, ok. 2 minuty od
wypłynięcia kluseczek na powierzchnię.
Bezglutenowe
leniwe podajemy np. polane odrobiną masła i posypane cukrem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz