niedziela, 19 marca 2017

Naleśniki bezglutenowe

… tak tak, to nie żarty, to naprawdę przepis na naleśniki :) Wystarczy dobra mieszanka mąk i mamy naleśniki, równie smaczne jak te na mące pszennej, naprawdę – nie można im niczego zarzucić. Są delikatne, cieniutkie jak papierek i łatwo się zwijają. Można je podać ze słodkim i słonym nadzieniem – zaszalejcie ;)
Składniki: (na ok. 10 – 12 małych naleśników)
- 2 duże jajka
- 50 g. mąki ryżowej
- 50 g. mąki kukurydzianej
- 25 g. mąki ziemniaczanej
- szczypta soli  
- 1 mały cukier wanilinowy (16 g.)
- 1 szklanka wody mineralnej (250 ml.)
- 25 g. roztopionego masła

Przygotowanie:
W małym garnku łączymy wszystkie mąki, dodajemy sól, cukier wanilinowy, jajka, wodę i ucieramy masę mikserem, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Pod koniec ubijania dodajemy roztopione masło i odstawiamy masę na bok, na ok. 2 – 3 kwadranse.
Masa jest bardzo rzadka, wylewamy ją partiami na teflonową patelnię i okrężnymi ruchami rozprowadzamy po całej patelni do momentu, aż zobaczymy, że masa się ścina. Naleśniki są bardzo cieniutkie, należy uważać przy przewracaniu, aby się nie porwały (właśnie dlatego smażymy je na małej patelni). Te naleśniki mają jasny kolor, nie smażymy ich na mocno rumiany kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz