…
tak tak, to nie żarty, to naprawdę przepis na naleśniki :) Wystarczy dobra
mieszanka mąk i mamy naleśniki, równie smaczne jak te na mące pszennej,
naprawdę – nie można im niczego zarzucić. Są delikatne, cieniutkie jak papierek
i łatwo się zwijają. Można je podać ze słodkim i słonym nadzieniem –
zaszalejcie ;)
Składniki: (na ok. 10 – 12 małych naleśników)
- 2 duże jajka
- 50 g. mąki ryżowej
- 50 g. mąki kukurydzianej
- 25 g. mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 mały cukier wanilinowy (16 g.)
- 1 szklanka wody mineralnej (250 ml.)
- 25 g. roztopionego masła
Przygotowanie:
W małym garnku łączymy wszystkie mąki, dodajemy sól,
cukier wanilinowy, jajka, wodę i ucieramy masę mikserem, aż wszystkie składniki
się dokładnie połączą. Pod koniec ubijania dodajemy roztopione masło i
odstawiamy masę na bok, na ok. 2 – 3 kwadranse.
Masa jest bardzo rzadka, wylewamy ją partiami na
teflonową patelnię i okrężnymi ruchami rozprowadzamy po całej patelni do
momentu, aż zobaczymy, że masa się ścina. Naleśniki są bardzo cieniutkie,
należy uważać przy przewracaniu, aby się nie porwały (właśnie dlatego smażymy
je na małej patelni). Te naleśniki mają jasny kolor, nie smażymy ich na mocno
rumiany kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz