niedziela, 10 sierpnia 2014

Babeczki z borówkami

… w sezonie jagodowo – borówkowym nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na jagodowe babeczki :) Wyszły naprawdę genialne, lekkie, puszyste, nie za słodkie, o delikatnie cytrynowo – waniliowym aromacie, z mnóstwem pysznych, granatowych owoców, ot takie mini jagodzianki. Myślę, że z kruszonką byłyby jeszcze lepsze, dziś w wersji z cukrem pudrem. Jeśli wolicie słodkie babeczki można dać odrobinę więcej cukru, smacznego.
Przepis pochodzi z tej strony (modyfikacja tortu).
Składniki: (na ok. 14 małych babeczek)
- 115 g. masła, miękkiego
- 1 szklanka cukru pudru (130 g.)
- 2 duże jaja, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki skórki z cytryny
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
- 1 czubata szklanka mąki pszennej (190 g.)
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- 1/2 szklanki maślani (120 ml.)
- 3/4 szklanki borówek lub jagód + 1 łyżeczka mąki pszennej do obtoczenia borówek

Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia babecze
Przygotowanie:
W małej miseczce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, ok. 2 – 3 minuty. Po chwili dodajemy jajka, ekstrakt, sok i skórkę z cytryny i ponownie ucieramy masę mikserem, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone (ok. 2 minuty). Następnie dodajemy w 2 – 3 partiach mąkę wymieszaną z proszkiem i solą i krótko ucieramy masę mikserem, tylko do połączenia (wystarczy kilka sekund). Na koniec dodajemy maślankę, dokładnie wszystko razem łączymy, wsypujemy do masy owoce obtoczone w mące i delikatnie łączymy je z masą, np. łyżką.
Gotowe ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożone papilotki, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i ostudzeniu można dodatkowo oprószyć babeczki cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz