…
w sezonie jagodowo – borówkowym nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na jagodowe
babeczki :) Wyszły naprawdę genialne, lekkie, puszyste, nie za słodkie, o
delikatnie cytrynowo – waniliowym aromacie, z mnóstwem pysznych, granatowych
owoców, ot takie mini jagodzianki. Myślę, że z kruszonką byłyby jeszcze lepsze,
dziś w wersji z cukrem pudrem. Jeśli wolicie słodkie babeczki można dać
odrobinę więcej cukru, smacznego.
Przepis pochodzi z tej strony (modyfikacja tortu).
Składniki: (na
ok. 14 małych babeczek)
- 115
g. masła, miękkiego
- 1 szklanka
cukru pudru (130 g.)
- 2 duże jaja,
w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki
ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki
skórki z cytryny
- 2 – 3
łyżki soku z cytryny
- 1 czubata
szklanka mąki pszennej (190 g.)
- 1 płaska łyżka
proszku do pieczenia
- 1/4 płaskiej
łyżeczki soli
- 1/2
szklanki maślani (120 ml.)
- 3/4 szklanki
borówek lub jagód + 1 łyżeczka mąki pszennej do obtoczenia borówek
Dodatkowo:
- cukier
puder do oprószenia babecze
Przygotowanie:
W małej
miseczce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Miękkie
masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, ok. 2 – 3 minuty. Po chwili dodajemy
jajka, ekstrakt, sok i skórkę z cytryny i ponownie ucieramy masę mikserem, aż
wszystkie składniki będą dokładnie połączone (ok. 2 minuty). Następnie dodajemy
w 2 – 3 partiach mąkę wymieszaną z proszkiem i solą i krótko ucieramy masę
mikserem, tylko do połączenia (wystarczy kilka sekund). Na koniec dodajemy
maślankę, dokładnie wszystko razem łączymy, wsypujemy do masy owoce obtoczone w
mące i delikatnie łączymy je z masą, np. łyżką.
Gotowe
ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożone papilotki, wstawiamy je do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut, do
tzw. suchego patyczka.
Po
upieczeniu i ostudzeniu można dodatkowo oprószyć babeczki cukrem pudrem lub
cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz