…
ten przepis jest dedykowany wszystkim, którzy kochają czekoladę :) Babeczki są
pyszne, mocno czekoladowe, a dodatkowo zdobi je krem na bazie nutelli. Pyszne i
genialne połączenie. Babeczki długo zachowują świeżość, w szczelnie zamkniętym
pojemniku można je przechowywać do 4 dni, są lekkie i puszyste
i do tego wszystkiego cudownie pachną czekoladą... Wierzch zdobią prażone
orzeszki ziemne. Bardzo je Wam polecam, grzech nie spróbować ;)
Przepis
na babeczki pochodzi z tej strony, krem – przepis własny.
Babeczki:
- 115 g. masła
- 57 g. ciemnej,
gorzkiej czekolady
- 45 g.
ciemnego, gorzkiego kakao
- 100 g.
(niecałe 2/3 szklanki) mąki pszennej
- 1/2
płaskiej łyżeczki sody
- 3/4
płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4
płaskiej łyżeczki soli
- 2 duże
jajka, w temperaturze pokojowej
- 100 g.
(~3/4 szklanki) cukru pudru
- 50 g. (ok.
2,5 łyżki) cukru brązowego
- 1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
- 120 ml.
(1/2 szklanki) maślanki
Krem:
- 150 g.
śmietany kremówki (36 %)
- 2 łyżki
cukru pudru
- 150 g.
serka mascarpone
- 150
g. kremu czekoladowego typu nutella
- 1 śmietan
– fix
Dodatkowo:
- 2 łyżki
orzeszków ziemnych solonych, drobno posiekanych i podprażonych na suchej
patelni
Przygotowanie:
Babeczki:
Masło i
czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu do momentu,
aż otrzymamy gładką masę i odstawiamy ją na bok, aby lekko ostygła.
W jednej
misce łączymy kakao, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
W misie
miksera ucieramy jajka z cukrem i cukrem brązowym oraz wanilią. Po chwili dodajemy przestudzoną masę
czekoladową i ponownie ucieramy masę mikserem, krótko, tylko do momentu, aż
wszystkie składniki będą dobrze połączone. Następnie dodajemy połowę mieszaniny
mąki, połowę maślanki i łączymy masę do połączenia. Po chwili dodajemy drugą
połowę mąki i maślanki i ucieramy masę do gładkości – masa będzie gęsta jak
budyń.
Gotowe
ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej papilotki, wstawiamy je do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15 – 20 minut,
do tzw. suchego patyczka.
Krem:
Śmietanę
kremówką ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Po
chwili dodajemy serek mascarpone i ponownie ucieramy masę mikserem. Na koniec
dodajemy nutellę, śmietan – fix i ponownie ucieramy masę mikserem, krótko,
tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Gdy babeczki
wystygną dekorujemy je kremem i prażonymi orzechami. Smacznego :)
mmm... Musza być przepyszne:)
OdpowiedzUsuńTak czekoladowe, pyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe babeczki, pięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuńKoniecznie zapraszam do mojego konkursu właśnie na babeczki.