… makowiec, który można przygotować w ostatniej chwili i to dosłownie – jego
przygotowanie zajmie Wam niecałe 2 kwadranse ;) Jest to troszkę inny makowiec
niż klasyczny, tradycyjny makowiec zwijany – nie ma spodu, ani żadnego ciasta, to
taki makowiec z samego maku wzbogaconego o mnóstwo bakalii, orzechy i
czekoladę. Makowiec czekoladowy, wytrawny, bardzo elegancki i świąteczny, u
mnie tym razem w formie tortu… Smacznego!
Składniki:
-
850 g. gotowej masy makowej (domowej lub gotowej ze sklepu, u mnie już
klasyczne masa firmy Helio)
-
130 g. zmielonych migdałów
-
5 jajek, w temperaturze pokojowej
-
1 aromat migdałowy (opcjonalnie, jeśli masa jest mało aromatyczna)
-
1/3 szklanki śmietany kremówki (70 g.)
-
po 50 g.: orzechów laskowych, migdałów, skórki pomarańczowej i śliwki
kalifornijskiej
-
150 g. czekolady (dowolnej, najlepiej ciemnej, u mnie 3 rodzaje czekolady:
gorzka, mleczna i biała)
- 1 jabłko
starte na tarce, lekko odciśnięte z nadmiaru soku (70 g.)
Dodatkowo: (dekoracja)
- polewa
czekoladowa (z tegoprzepisu, z 1,5 porcji) i kandyzowane wiśnie
LUB
- cukier
puder i wiórki mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Dno tortownicę
(o średnicy 23 – 25 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem
i oprószamy mąką lub bułką tartą. Wszystkie składniki ciasta ucieramy na
niskich obrotach.
Do misy
miksera przekładamy masę makową (oraz aromat, jeśli używamy) i ucieramy ją z
mielonymi migdałami. Po chwili dodajemy żółtka, śmietanę i ucieramy masę do
połączenia się wszystkich składników. Po chwili dodajemy jabłko, posiekane
orzechy (najlepiej podprażyć je na suchej patelni i obrać ze skórki), skórkę
pomarańczową oraz posiekaną czekoladą i jeszcze przez chwilę ucieramy masę
mikserem, krótko, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubite
na sztywno białka.
Gotową masę przekładamy do tortownicy (u mnie tortownica o
średnicy 23 cm.), wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 170
stopni i pieczemy makowiec ok. 45 – 50 minut.
Po upieczeniu makowiec z gotowej masy makowej może być bardzo
wilgotny (gotowe masy są dość wodniste), trzeba go zostawić na noc bez
przykrycia na blacie, aby odparował – następnego dnia będzie o wiele lepszy,
bardziej zwarty i stabilny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz